in

Семейство се събра с отвлечения си преди 25 години син в Китай: AI технология помогна за намирането му

Снимка: Pixabay

Китаецът Сие Кингшуай бил само на три месеца, когато бил отвлечен от дома си. Майка му го оставила сам само за няколко минути, докато тя отиде до близкия магазин за хранителни стоки. Портата на къщата останала отключена, а детето спяло в детската си люлка. жената се върнала в дома си само след 10 минути, но те се оказали фатални. Щом се върнала, бебето ѝ вече го нямало.

Последния четвърт век родителите на Сие от Синтай в провинция Хъбей, Северен Китай, прекарали в търсене на изчезналото си дете.

Двойката правила всичко по силите си, за да стигне до следа за изчезналия си син, но без резултат. Семейството дори обявило награда от милион юана (140 000 щатски долара) за всеки, който може да им помогне да проследят Сие, съобщава South China Morning Post.

Този месец отчаяните родители най-накрая се събраха отново със Сие, който сега е на 25 години. Като това се случва благодарение на технология за изкуствен интелект, която помага на полицията да разреши пъзела за местонахождението му.

Малко след като полицейските доклади за събирането станаха публични, стартиращата компания за изкуствен интелект Beijing DeepGlint Technology заяви, че нейният алгоритъм стои зад завръщането на младия мъж. От DeepGlint отказаха да дадат интервю за South China Morning Post.

В публикация в социалната медийна платформа Weibo в понеделник компанията каза, че Сие е четвъртото дете, което е върнато от властите през последните шест месеца, благодарение на алгоритъм, който сравнява лица на различни възрасти и дава съвпадение с всеки, който може да е свързан по някакъв начин.

„Надяваме се да помогнем на обществото и хората да решат действителни проблеми с AI технологията и да направим света по-добро място“, се казва в публикацията.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/