Категории: Свят

Един ден в най-студения град на планетата: Якутск, Сибир, -50ºC (ВИДЕО)

Реклама

Там бързото напускане на дома изисква много грижи . В най-студения град в света, Якутск, в Сибир (Русия), температурите обикновено достигат -50ºC по това време на годината.

Въпреки че това вече изглежда невъзможно, малкият град все пак счупи още по-плашещи рекорди: най-ниската температура там беше -71ºC. Като цяло климатът там наподобява климатичните условия на Арктика , която е само на 450 километра от Якутск.
Все пак в градът има повече от 200 хил. жители.

За града
Якутск е най-големият град, построен върху вечна замръзналост, която е вид почва, която остава постоянно замръзнала. Тъй като всички сгради имат отоплителна система, имотите в града са изградени върху бетонни стълбове, за да се предотврати пряк контакт на пода на къщите и сградите със земята.

Въпреки това, тези бетонни конструкции, които поддържат сгради, имат граница на устойчивост. Следователно сградите в града са склонни да имат максимум 16 етажа.

Какво е ежедневието на тези, които живеят там?
Като цяло през зимата в Якутск има само няколко часа дневна светлина, тъй като естествената светлина свършва около три часа следобед. Все пак възрастните излизат нормално на работа. Децата ходят на училище само в дните, когато температурата не е под -50ºC.

Всички вътрешни помещения – включително обществения транспорт – имат отопление. Затова при отваряне на прозорците у дома човек намира нещо подобно на това, което показва видеото по-долу.

Въпреки това, когато пътуват на открито, хората са покрити с дебели дрехи , ботуши и шапки, направени от специфичен материал за поддържане на телесната температура, включително косата.

Шофирането там също е предизвикателство: в най-студените периоди видимостта обикновено е около пет метра. Освен това е трудно да се види, защото има много мъгла.

В Якутск една от основните дейности на открито е посещението на пазара. Тъй като температурите в града достигат температури, по-ниски от повечето фризери, цялата храна е изложена и следователно замръзва. Има голямо разнообразие от риба и месо например.

И все още има забавление и знания. В Музея на вечната замръзналост можете да видите замръзналата земя, върху която е построен градът. На място има и няколко ледени скулптури и играчки.

Необходима грижа

Като цяло дори най-простите и банални дейности в ежедневието изискват повишено внимание.

Например, много е опасно дори да целунете някого на открито – има риск да се залепите за него. Същото може да се случи, ако влезете в директен контакт с метален предмет, без да защитите кожата си с някакъв вид плат.

Освен това хората избягват да прекарват твърде много време на открито. Това е така, защото въпреки че носят подходящо облекло, част от лицето им е склонна да бъде непокрита и следователно уязвима на измръзване.

Ниските температури изискват и специални грижи за електрониката, която не може да издържи дълго в неотопляема среда.

За тези, които шофират, притесненията са още повече, защото колите също изискват специални грижи. Основно има три варианта.

Първият е винаги да го оставяте включен, защото ако го изключите, той ще започне да работи чак напролет. Второто е да имате отопляем гараж, където да паркирате.

И накрая, третият вариант е да закупите специална принадлежност, който жителите на Якутск наричат ​​Наташа. Това е като одеяло и материалът помага да се поддържа температурата на автомобила.

Лято?

Колкото и невероятно да изглежда, Якутск има горещо лято с температури между 30ºC и 40ºC. Тази топлина обаче продължава само две до три седмици.

Затова през този период жителите на град Якутск се възползват от възможността да се запасят с провизии за дългата зима. Въпреки това, според жителите и експертите, температурите се повишават всяка година, като ефект от изменението на климата .

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Наближава Петковден. Един от най-важните дни в годината

На 14 октомври православната християнска църква почита преподобна Параскева или Петка Българска. Този ден обаче…

преди 6 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

13 379 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 6 часа

Във Варна хванаха шофьор под въздействието на три вида наркотици

39-годишен мъж е задържан във Варна, след като е хванат да шофира под въздействието на…

преди 6 часа

Водна стихия се вихри в Перник. Има много бедстващи автомобили

Стана ясно, че град Перник е под вода след излял се проливен дъжд в града.…

преди 6 часа

Това са вълшебните свойства на сока от кисели краставички

Киселите краставички, чушките и карфиолът често присъстват на трапезата през зимните месеци. Ако сте любител…

преди 6 часа

Каква зима ни очаква според народната метеорология

Както е известно, народната метеорология, основана на вековни наблюдения и опит, продължава да бъде важна…

преди 6 часа