Категории: Свят

ООН обяви готов ли е светът за нова пандемия: Подготвя се важен глобален договор

Реклама

Според главния секретар на ООН Антониу Гутериш светът не е в готовност, в случай, че настъпи нова глобална пандемия, както се случи с Ковид. По негови думи трябва да сме много по-подготвени. В СЗО вече се преговаря за глобален договор за пандемиите

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че светът не е готов да посрещне евентуална нова пандемия, съобщи ДПА.

„Нужно е да направим повече“, каза генералният секретар на ООН в навечерието на Световния ден на готовност за епидемии, който се отбелязва на 27 декември. Трябва да се откажем от моралната и медицинска катастрофа на богатите страни, които трупат и контролират пандемични здравни доставки, и да гарантираме, че всеки има достъп до диагностика, лечение и ваксини, каза Гутериш във връзка с уроците от пандемията от КОВИД-19.

По инициатива на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Световната здравна организация (СЗО) вече са в ход преговори за глобален договор за пандемиите, който да подобри регулацията и да подготви страните за бъдещи пандемии. Предвижда се договорът на бъде приет на световен здравен форум, насрочен за 27 май-1 юни 2024 г., но текстът на проекта в обем от тридесет страници все още е спорен. Той предлага регулация за бързината, с която се споделя информацията за новите патогени, кой произвежда и как се разпространяват ваксините и лекарствата. Дори и да бъде одобрен на среща на СЗО, договорът би могъл да влезе в сила, ако достатъчно страни го ратифицират, и ще бъде валиден единствено за тях.

Някои богати страни критикуват предложението от тях да се изисква да споделят подробности за финансирането на изследвания и това, че от фармацевтичните компании ще се иска да осигурят прозрачност на ценообразуването. Проектът предвижда производителите да се отказват от правата върху интелектуалната собственост за лекарствата в случай на нова пандемия и да предават част от продукцията си на СЗО за разпространение. В Германия бяха внесени стотици жалби срещу договора във Федералния конституционен съд. Един от тях бе отхвърлен през септември като недопустим, съобщава БТА.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Кой ще бъде обявен за пътен полицай на годината

Пътен полицай на годината ще бъде обявен след състезания между 70 участници от 28 областни…

преди 10 секунди

Земетресение на 100 км от София. Усетихте ли го

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна…

преди 3 минути

Президентът потъна в скръб: Днес се разделяме

„Днес се разделяме с двама достойни летци. Искам да изразя съболезнование към семейството, близките и…

преди 2 часа

Струва си: Ето колко трябва да ни платят ако работим на 23 септември

Тази година Денят на независимостта на България (22 септември) се пада в неделя. Тъй като…

преди 2 часа

Варна се готви за голям празник в неделя. Вижте програмата

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 2 часа

Идва ли „циганско лято“. Скоро ще се радваме на 30 градуса

В неделя и в началото на следващата седмица ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове…

преди 3 часа