in

Традиции и обичаи: Какво трябва задължително да сложим на трапезата за Нова година?

Колаж: "Нова Варна"

Празничната трапеза в Новогодишната нощ също е пропита с много традиции, също както и тази на Коледа и Бъдни вечер. Не много хора обаче, са наясно с тях, тъй като във времето се забравят и се изпълняват по-рядко

Трапезата за Нова година следва да е супер богата, за да бъде такава и Новата година. Масата трябва да е отрупана с много вкусни ястия. Задължително на масата трябва да има свинско месо, пуешко месо, чесън, орехи, ядки, цитрусови плодове, вино и шампанско.

Задължително трябва да си направите/сервирате баница с късмети, питка с паричка в нея, туршия, сушени мезета и някакъв вид сладкиш или тиквеник.

В средата на трапезата старите хора са слагали борова клонка. Всички присъстващи на масата трябва да са облечени празнично и по възможност дрехите да са нови.

Прието е питката да се разчупи от мъжа в къщата. Трапезата трябва да се прикади с тамян, също както на Бъдни вечер.

Традицията повелява най-старият човек в къщата да завърти новогодишната баница три пъти. След това я поставя на масата и всеки взима парчето, което в срещу него. Задължително баницата се разрязва, след като е настъпила Новата година.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/