Категории: България

Измислиха нови електронни ваучери за храна с PIN код: Как работят?

Реклама

Новост в използването на ваучерите за храна, които ни предоставят работодателите ни. Въвеждат се електронни, които се считат за много по-модерни и удобни за хората. Ще има ваучери с PIN код, за да бъде инструментът възможно най-защитен

Ваучери за храна за рекордните 1,6 млрд. лв. ще може да раздадат работодателите на своите служители през новата 2024 г. Друга новост е въвеждането на електронни ваучери, които изцяло ще заменят хартиените от юли 2024 г.

„От 1 януари работодателите могат да представят електронни ваучери за храна, а от 1 юли ще могат да предоставят само електронни. В преходния период работодателите трябва да изберат един от двата начина – не може и двата, и когато решат да преминат към електронни ваучери, трябва да предоставят само такива на своите служители. Електронният ваучер представлява или карта, приличаща на познатите ни банкови карти, или изцяло виртуален инструмент, може и да е мобилно приложение“, каза Таня Обущарова от Асоциацията на операторите на ваучерите за храна в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че хората ще могат да пазаруват в определени обекти, които продават храна и хранителни продукти, което е подобно и на системата с хартиените ваучери.

„Улеснението е, че няма да се налага служителите да носят хартийките с тях, да се образуват опашки, а ще стана мигновено на пос терминала. Ще бъде много по-модерно, което отговаря на съвременните очаквания на потребителите. Дава се и по-голяма сигурност, тези инструменти ще бъдат защитени с PIN код, а ако загубите картата си – ще може да я блокирате и тя да бъде преиздадена“, допълни г-жа Обущарова.

По думите ѝ потребителите ще могат да си закупят и продукт, който е с по-ниска цена от тази на ваучера: „Ще може да си купите кафе или закуска, а остатъкът ще остане наличен в баланса, ще може да се провери точни колко пари остават след това и каква е валидността. Също така спестяванията за търговците са значителни и те също трябва да се взимат предвид.“

Максималният размер на ваучера за служител на месец е 200 лв., като няма минимална сума. А валидността му е 12 месеца от срока на издаване. Ваучерите се декларират пред НАП.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 4 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 4 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 4 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 6 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 7 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 7 часа