in

НАСА показа мощното слънчево изригване от новогодишната нощ (ВИДЕО)

Кадър: NASA/SDO

Както ви съобщихме вчера, случи се изключително мощно слънчево изригване в последните часове от отминалата 2023 година. НАСА засне уникални кадри, на които може да се види зрелищното събитие

Обсерваторията за слънчева динамика (SDO) на НАСА отново улови зашеметяващ гледка, показваща динамичната активност на нашето Слънце. Обсерваторията засне мощно слънчево изригване X5.0 в последния ден на 2023 г., съобщава The Times of India.

Изображението, публикувано от НАСА, показва интензивния изблик на енергия в екстремна ултравиолетова светлина, ярко оцветена в жълто и оранжево.

Слънчевите изригвания са мощни изпускания на енергия от повърхността на Слънцето, способни да повлияят на различни аспекти на съвременните технологии.

Ярката светлина в най-лявата част на изображението представлява самото изригване.

Класификацията X-клас, определена за това слънчево изригване, го определя като един от най-интензивните видове, като числото 5.0 предоставя допълнителна информация за силата му. Подобни изригвания могат да повлияят на радиокомуникациите, да нарушат електрическите мрежи, да попречат на навигационните сигнали и да представляват потенциални рискове както за космическите кораби, така и за астронавтите.

Превод и редакция: Пламена Сутева 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/