Категории: Любопитно

Диетолог обяви чудните свойства на сланината и защо трябва да я консумираме сутрин

Реклама

Българинът често обича да си похапва сланина, особено през зимния сезон. Този продукт може да се добавя към различни ястия, като например боб чорба или зелеви сарми. Освен вкусна, сланината е и с много богат хранителен състав. Консумацията на сланина е от помощ при укрепването на имунната система. Освен това предпазва и от различни инфекции, казват експерти.

Оказва се, че сланината оказва протективен ефект върху белите дробове, ако се консумира правилно. Руският диетолог Анна Мехова препоръчва тази храна да се яде сутрин, а не на обяд или вечер.

“Консумиран на закуска, този продукт помага за стартиране на жлъчния поток, нормализира функционирането на жлъчния мехур и подобрява храносмилането. Полезният холестерол и мазнините, съдържащи се в него, участват в развитието на клетъчните мембрани, които са необходими за изграждането на имунитета. Закусвайки парче сланина всеки ден, ще боледувате по-рядко”, казва д-р Мехова. Тя препоръчва комбинацията на този продукт с растителни храни – зеленчуци без скорбяла, билки, съобщава сайтът Актуално.

Д-р Анна Мехова казва, че тази храна съдържа витамини А, D (омега-3, омега-6), Е, каротин, ретинол, токоферол, както и микро- и макроелементи: селен, калций, магнезий, манган, фосфор, калий, цинк, натрий, мед, желязо. Свинската мас е важен източник на витамин D3 и съдържа много повече от него, отколкото постното свинско месо. Благодарение на съдържанието на арахидонова киселина, този продукт помага на организма да се защити от вируси и поддържа имунната система. Другите киселини в състава му са строителни материали за клетките в тялото, влияят върху образуването на хормони и участват в метаболизма на холестерола и премахват токсините от тялото.

Полезните вещества, съдържащи се в сланината, подобряват състоянието на косата и кожата, спомагат за запазване на младостта и свежестта.

Също така сланината е добър източник на много есенциални киселини, които имат имуностимулиращ, лечебен ефект.

Въпреки всички полезни свойства, препоръчителната доза на ден е не повече от 50 гр. Консумацията на по-големи количества е изпълнена с негативни последици, като наддаване на тегло, задържане на течности в тялото, което причинява подуване.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Балчик празнува 84 години от връщането към пределите на България

На 21 септември 2024 г., традиционно бе отбелязана годишнината от връщането на град Балчик към…

преди 2 минути

България се готви да посрещне един от най-великите си дни

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в…

преди 8 минути

До часове настъпва астрономическата есен в България

Астрономическата есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа и свършва на…

преди 12 минути

Официално: Йорданка Фандъкова се завръща

Стана ясно, че от ГЕРБ-СДС вече са готови и обявиха част от водачите си в…

преди 16 минути

Кой ще бъде обявен за пътен полицай на годината

Пътен полицай на годината ще бъде обявен след състезания между 70 участници от 28 областни…

преди 18 минути

Земетресение на 100 км от София. Усетихте ли го

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна…

преди 20 минути