in

След промените с безплатния транспорт за децата до 14 години: Важна информация за всички родители

Снимка: Общински съвет-Варна

Припомняме, че от идния месец февруари 2024 година влизат в сила големи промени. Вече в градския транспорт безплатно ще пътуват децата до 14-годишна възраст. Това означава, че около 9000 пластики трябва да бъдат подменени. Около тази промяна сред родителите възникнаха някои важни въпроси

„Това, което се получава, е че ние вече имаме заредена карта за градския транспорт и тя е за цяла година. Платили сме 180 лева за нея. В отговор ЦГМ, казаха, че трябва изрично да се дойде и да се подаде заявление, иначе не подлежи на компенсация. Според мен е редно всички да бъдат компенсирани – независимо дали са чули тази новина, или не“, заяви майката София Енева пред Нова телевизия.

Пред Нова от Центъра за градска мобилност обаче поясниха, че такъв документ няма да бъде необходим.

„Нищо не трябва да се подава. Отивате на гише на ЦГМ, сторнира се сумата и се издава безплатна пластика на детето“, заяви Димитър Дилчев, изпълнителен директор на ЦГМ.

Изплатените средства обаче няма да обхванат сумите, с които вече са заредени карти за февруари. За да се възползват от безплатно пътуване децата им, родителите трябва да предоставят познатите документи за издаване на нова пластика.

„Копие от акта за раждане или друг документ, удостоверяващ възрастта на детето, както и документ за самоличност на родителя, удостоверяващ постоянен или настоящ адрес“, коментира Димитър Дилчев.

От ЦМГ уточняват, че не е необходимо да връщаме старата пластика. След като детето навърши 14 години, тя може да бъде използвана отново.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/