Категории: Варна

Диан Драганов пред медия „Нова Варна“: Техническите прегледи може да поскъпнат с 5 до 10 лв.

Реклама

До няколко месеца всички пунктове за технически прегледи в България трябва да са оборудвани с нов софтуер, с който ще се осигури връзка с ИА „Автомобилна администрация“ по време на прегледа. По този начин показателите от измерването на съдържанието на вредни емисии в автомобилите ще постъпват директно в информационната система на агенцията.

Медия „Нова Варна“ се свърза с председателя на Съюза на българските автомобилисти във Варна Диан Драганов за повече информация относно нови софтуер и екостикерите, за които се разбра, че съвсем скоро ще трябва да се лепят в долния ляв ъгъл на предното стъкло на автомобила.

1. С какво ще спомогне новият софтуер и кога е срокът, в който той трябва да бъде внедрен във всички пунктове за технически прегледи?

„Още отпреди 2 години „Автомобилна администрация“ започна да създава един нов софтуер, който свързва всички пунктове в цяла България и всички техни уреди, с които правят годишните технически прегледи, за да могат в реално време, в момента на прегледа, от „Автомобилна администрация“ да наблюдават процеса, с цел да няма манипулации и измами. Това е идеята на този т. нар. нов софтуер“, обясни пред медия „Нова Варна“ председателят на Съюза на българските автомобилисти във Варна.

„Ето как се случва всичко. „Автомобилна администрация“ има подизпълнител – фирмата „Демакс“, която предоставя цялото оборудване на техническите пунктове. Когато „Автомобилна администрация“ им зададе някакво задание, „Демакс“ го изпълняват“, поясни Драганов.

„Вече няколко пъти се сменя срокът, в който софтуерът трябва да бъде внедрен във всички пунктове за технически прегледи в страната, защото за да стане това включване, всички пунктове трябва да се дооборудват с нови уреди, които струват доста сериозни пари. Като въпросните уреди са за сметка на самите пунктове. Към този момент последният срок е 22-ри април тази година. Но преди няколко дена излезе едно друго писмо, в което се казва, че пунктовете, които подават документи в последния момент, ще бъдат отложени до края на месец юни. Всичко зависи от „Автомобилна администрация“. Накрая тези, които не са вързани към новия софтуер, просто няма да могат да работят“, заяви Драганов.

„Аз лично не мисля, че срокът е реалистичен, защото около 50% от пунктовете в цяла България още не са свързани към софтуера. Това означава, че 50% от пунктовете в България трябва да се дооборудват. Не мисля, че те ще успеят да намерят необходимата техника за толкова кратък срок. По-скоро ще го отложат още веднъж поне, според мен“, каза експертът пред екипа ни.

2. Ще има ли поскъпване на техническите прегледи?

„Логично е, когато пунктовете влагат пари в това дооборудване, да се вдигне цената. Аз мисля, че цената ще се вдигне, но не драстично. Мисля, че ще скочи с около 5-10 лв. и няма да е нещо фатално“, заяви Драганов.

3. Относно новите изисквания за екостикерите, които от 20 април задължително трябва да се лепят в долния ляв ъгъл на предното стъкло на автомобила, имате ли информация за отзиви на шофьорите? Какво мислят те за това ново изискване и Вие лично одобрявате ли го?

„Шофьорите много негодуват заради тази промяна“, категоричен е Диан Драганов, председател на Съюза на българските автомобилисти във Варна

„Интересното е, че в новата заповед пише, че комисията, която извършва прегледа, трябва да отстрани всички други стикери около екостикера. Всички знаем обаче, че стикерът на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ се намира именно в долния ляв ъгъл на предното стъкло. Така че там има конфликт“, заяви Драганов.

„Всички софтуери на полицията работят по регистрационен номер. Никой не гледа екостикера. Те го създадоха навремето, за да се чете от него информация за автомобила. В стикера има чип, но няма такъв софтуер, който да го чете. Софтуерът на полицията вижда чрез камерата регистрационния номер, а не този стикер“, уточни още Драганов.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 11 минути

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 22 минути

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 35 минути

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 43 минути

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 56 минути

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди един час