in

Жителите на Сарафово са бесни: Ето какво се случва (СНИМКА)

Снимка: Областна администрация - Бургас

Областният управител на Бургас дава предложение да бъде обсъдено отреждането на 25 парцела в Сарафово за обществени нужди. Това съобщават от Областна администрация – Бургас за медия „Нова Варна“. Предложението идва на фона на недоволството на жителите на квартала, които се противят на презастрояването

Областният управител на Бургас предлага да се обсъди отреждането на 25 парцела в Сарафово за обществени нужди – паркове, детски площадки и градина, паркинг. Парцелите са общински и част от тях, според приетия от общината устройствен план, са предвидени за жилищно строителство.

Снимка: Областна администрация – Бургас

В квартала обаче е видима нетърпимостта към прекомерното застрояване. Миналата седмица жителите му изпратиха подписка до Областна администрация Бургас, в която настояха държавен терен от 6 декара да бъде използван за обществени нужди, вместо за предвиденото от общината застрояване. Теренът трябваше да бъде продаден, но областният управител се вслуша в мнението на квартала, спря търга и заяви, че очаква Община Бургас да поиска терена и той ще съдейства за обособяването му за обществени нужди. Към момента подобно искане от Община Бургас до Областна администрация Бургас все още не е постъпило.

Областният управител информира, че в района има 25 общински парцела с обща площ 37 декара, които могат да предложат много възможности за подобряване на средата на живеене, както и парцел от 16 декара с неясен статут, но с възможност за разделяне. Справката от кадастъра показва, че всички те са свободни и могат да бъдат използвани за това, което жителите на Сарафово искат – паркове, паркинги, детски площадки, ново крило на детска градина и др.

„Когато общественото мнение е достигнало крайна точка на нетърпимост към презастрояването, трябва да разгледаме всички възможности за подобряване на средата и да се съобразим с желанията на живеещите. Радвам се, че съобщението за търга предизвика такава активност, защото се вижда, че възможностите за решаване на проблемите въобще не се ограничават с държавния парцел. Налице са огромни неизползвани възможности на общинските имоти и те следва да бъдат отредени за това, от което жителите и гостите на Сарафово имат най-голяма нужда“, коментира областният управител Пламен Янев.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.