in

Три имота във Варна ще бъдат поискани за общественозначими проекти

Снимка: "Нова Варна"

Става въпрос за имоти, намиращи се в Морската градина на варна, местност Горчивата чешма и в централната част на Варна, поясняват от пресцентъра на Община Варна

Три имота ще поиска Община Варна от държавата за реализацията на общественозначими проекти. С пълно единодушие членовете на комисията по собственост и стопанство дадоха съгласието си да бъдат предприети стъпки за безвъзмездното придобиване на имотите. Въпросът ще бъде разгледан и на предстоящото заседание на Общинския съвет, насрочено за 25 януари 2024 г.

Два от имотите се намират в Приморския парк. Единият с площ от близо 47 дка е в местността Салтанат, под Пикадили парк, и е собственост на Министерството на отбраната. Общината иска да придобие имота, за да го обособи като парк.

Другият терен се намира в местността Горчивата чешма. Площта му е 10,5 дка и в него има незавършен строеж на спортен комплекс. Няма направен анализ дали обектът може да бъде доизграден, но предназначението на имота ще бъде за обществени, образователни и спортни дейности, стана ясно на заседанието.

Третият имот от малко над 7 дка се намира в централната част на града – в карето между улиците “Парижка комуна”, “Никола Даскалов”, “Никола Кънев” и “Д-р Пюскюлиев”. Преди години той беше предвиден за строителство на нова съдебна палата на Варна, но така и не се стигна до изпълнение. През 2020 г. местната власт поиска имота за изграждане на обществен паркинг за няколкостотин автомобила, теренът обаче все още е държавна собственост.

На днешното заседание членовете на комисията трябваше да разгледат също предложение за придобиване на имота, в който доскоро се помещаваше Генералното консулство на Русия във Варна. Точката отпадна от дневния ред, тъй като на съветниците не беше предоставена пълната документация за терена.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.