Категории: Варна

Община Варна твърди, че ще съкращава щата, а в същото време иска пари от бюджета за нови бройки

Реклама

Получава се странно разминаване между твърдения от страна на Община Варна и факти и документи. От една страна Община Варна заявява, че ще намали персонала с 15%, а всъщност от документи става ясно, че само в район Приморски ще увеличи щата с над 25 човека. В тази връзка от Общината искат допълнително 1 милион лева.

Бившият кмет на Варна и настоящ общински съветник Иван Портних съобщи в своя фейсбук профил, че районният кмет на Коцев за район Приморски иска 1 000 000 лв. повече годишно само за нови над 25 щатни бройки.

Портних смята, че именно „затова няма пари за спорт, култура, здравеопазване и т.н.“. Той припомни, че Коцев публично беше обяснил, че ще съкращава щата с 15%.

„Освен новите над 25 щатни бройки, които ще ни струват милион годишно, районният кмет иска и повишение в по-висока длъжност на други около 25 бройки, което отново води до огромно увеличение на фонд заплати“, посочва Портних.

Не закъсня и отговорът на кмета на район Приморски Николай Желязкова, който определи изказването на Портних като „неадекватно“. Ето и цялата му позиция:

„Поредно неадекватно изказване на бившия кмет Портних!

Обществена тайна беше, че поради некадърността си, старата власт оряза парите за ефективно управление и контрол върху извършваните в район „Приморски“ дейности. Вероятно за да може да се облагодетелстват фирмите, за които варненци знаят от години, че са едни и същи изпълнители на обществените поръчки.

Инвестицията в нужната администрация сега ще доведе до десетки милиони спестени на бюджета в бъдеще. Премахването на ненужните разхищения на пари от бюджета осигуряват повече средства за решаването на реалните проблеми на най-големия район на Варна.

Това се постига с упражняване на стриктен контрол във всички аспекти и дейности.

Занемареното управление на района през последните 10 години се дължи именно на недостатъчната финансова мотивация на администрацията, което е довело до дефицит на служители по ключови направления по контрола на почистването и строителството. Резултатът е лошо качество на работа на почистващата фирма и презастрояване на територията на района.

„Как е функционирало това кметство досега“ е резонен въпрос. Странното е, че го задава лидерът на партията, която го е управлявала досега.

С новата организация, въведена от мен, се увеличава капацитета за проверки и драстично подобряване на контрола върху работата на фирмите по почистването, озеленяването и строителните дейности. Увеличаването на заплатите до адекватни нива, което не е правено от години, има за цел, както компенсиране на инфлацията, така и повишаване на мотивацията и ефективността. Парите за увеличаване на бройката на реално работещите служители и възнагражденията им, които са доста под средното за страната, са инвестиция в по-доброто и ефективно управление. Те ще доведат до дългосрочно намаляване и прекратяване на течовете на обществени пари.

А това ще спести пари на бюджета и ще ги пренасочи за реални нужди!“

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по Черноморието днес: Мъгла и облаци сутринта и слънце през деня

От НИМХ прогнозират, че времето днес (25 септември) ще бъде предимно слънчево. Очакват се максимални…

преди 29 минути

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 14 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 14 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 15 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 15 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 15 часа