Категории: АкцентиВарна

Как би повлиял евентуалният строеж на 20-етажна сграда на пъпа на Варна?

Реклама

Припомняме, че по-рано днес на брифинг, от Община Варна обявиха, че са входирали писмо Националния институт по опазване на културното наследство и Министерство на културата, с което ще проверят дали сградата на нефункциониращия хотел „Одесос“, е част от архитектурния резерват на Варна.

Темата бе повдигната, тъй като има инвестиционна намерение за построяването на 20-етажна сграда, като идеята е от няколко години насам. До момента няма издадено разрешително за строеж.

Във връзка с това, медия „Нова Варна“ се свърза с председателя на фондация “Гея” Николай Танчев, с въпроси дали евентуално събаряне на хотела и построяване на толкова висока сграда би повлияло по някакъв начин на околните сгради, както и как би се вписала тази нова сграда като концепция на фона на сградния фонд наоколо.

„Нужна е оценка за въздействие на околната среда заради ветровите завихряния, които подобни високи сгради предизвикват, а също влиянието върху трафика, човекопотока, ВиК мрежата и други фактори на градската среда. Общественото мнение също има основно значение, по въпроса има общо гражданско отношение. Въпросният ПУП и проект е провокирал редица граждански протести и ще предизвика нов активизъм по въпроса“, посочи г-н Николай Танчев пред екипа ни.

Ето и официалното становище на Фондация „Гея“:

„Във връзка с постъпило инвестиционно намерение до Община Варна и инициирано запитване от страна на зам. Кмета Д. Иванов до Министерство на културата относно разрушаване на хотел Одесос при входа на Морската градина във Варна,

Настояваме да не се допуска разрушаването на хотел Одесос от Министерство на културата. Изискваме Министерство на Културата и Община Варна да изразят подкрепа за запазването на хотел „Одесос“, а при необходимост да съгласува решението си с други институции като Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и други.

Макар днес хотел „Одесос“ все още да няма статут на недвижима културна ценност, тя попада в границите на исторически формирана градоустройствена среда, а също така в обхвата на Групов паметник на културата. Пететажният хотел балансирано се вписва в градската тъкан до Фестивален и Конгресен Център, Колонадите при входа на Морска градина, Слънчев Часовник.

Одобреният преди години от Община варна Проекто – устройствен план е неуместен поради прекомерната височина на сградата, което ще има силно негативно въздействие върху околната среда, ветрови завихряния, сянка върху площад Антон Новак, входа на Морска градина, Слънчевия часовник, ще предизвика прекомерен трафик и човекопоток.

Не е известно какви са хидроложките особености на мястото и дали позволяват подобно строителство.

Хотел „Одесос“ е знаков за Варна пример за следвоенната архитектура, която следва функционалните изисквания на времето, като се стреми към оптимално използване на пространство, мащаби, съоръжения, околна среда. Стилът на местния модернизъм тук е изпълнен с естетически качества и стремеж към модерни форми и линии. Ползвани са умело класически материали за постигане на стил, споделящ класически констуктивизъм, изчистени техники, местна архитектурна култура и обща стилова идентичност.

Архитектурата съдържа рационални, минималистични решения с което тук се постига усещане за спокойствие, простота, безкомпромисност в хотелския дизайн и предназначение. В този облик виждаме общи черти (фасада, козирка, парк) със знаковия Hilton Istanbul Bosphorus, паметник на културата и следвоенния модернизъм.

Хотел „Одесос“ също има подобни качества и с умела функционалност, естетика, архитектура, оформя централната градска среда при входа на Морската градина в най- туристическото, познато, посещавано, емблиматично място на Варна.

Издаденият за хотел „Одесос“ ПУП за 20 етажна сграда е в нарушение на Специфичните правила и нормативи към Общия Устройствен план, които предвиждат строителство до 15 метра с кота корниз в тази градска зона.

Апелираме да се съхрани автентичността на ансамбловата среда при хотел „Одесос“, вклюваща Фестивален и конгресен център, Колонадите при Входа на Морската градина, Слънчев часовник и да се опази защитения общ контекст на мястото. Напомняме, че планираното инвестиционно намерение за събаряне на хотел „Одесос“ и строеж на 20 етажна сграда не е благоприятно вписване сред защитени обекти в значима местна исторически- формираната градоустройствена среда“.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Затварят временно улици във Варна заради футболното дерби в неделя

Този уикенд ще се проведе футболна среща между отборите на ПФК „Спартак“ - Варна и…

преди 11 минути

Мащабна операция на ГДБОП и ГДГП в България: Има арестувани

Служители на ГДБОП и ГДГП разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти, съобщават за медия…

преди 18 минути

Маркетинг Конференция във Варна събира бизнесмени и предприемачи от страната

На 5 октомври 2024 г. във Варна ще се състои първата по рода си Бизнес…

преди 22 минути

Шарл Мишел призова Северна Македония да спазва и прилага поетите задължения по пътя към ЕС

По думите на председателя на Европейския съвет, Република Северна Македония има истинска възможност да напредне…

преди един час

Полиция и жандармерия пазят прибирането на реколтата от грозде в Пазарджик

От пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик съобщават, че традиционно по време на гроздобера съвместни екипи на полицейското…

преди 2 часа

Предупреждение за Варна: В неделя прекъсват електрозахранването на някои места

Стана ясно, че ще бъде спрян токът на някои места във Варна на 22 септември…

преди 2 часа