Категории: Черноморие

Българската морска камара алармира за притеснения относно вятърните паркове в Черно море

Реклама

Преди 3 дни стана ясно, че български политик от Добрич, предлага да добиваме енергия, чрез собствен ресурс. Ивайло Мирчев, председател на постоянната Комисия по дигитализация, електронно управление и информационни технологии към Народното събрание в Република България, предлага за гласуване Законопроект за ветрогенератори в Черно море.

Целта на Законопроекта е да се постигне енергийна независимост на страната, казва депутатът от ПП-ДБ, Ивайло Мирчев. По-особеното, за което подчерта депутатът е, че ветровитите зони у нас се намират в северната част на България.

„По-скоро на североизток, над 20 км навътре в морето“, пояснява той. Ивайло Мирчев подчертава пред „Фокус“, че ветрогенераторите ще бъдат разположени от 20-50 км от брега и бе категоричен, че или няма да се виждат, или ще се виждат като точици навътре в морето.

Депутатите гласуваха на първо четене, Законопроекта за ветрогенератори в Черно море. Текстовете бяха подкрепени със 112 гласа „за“, 53 бяха „против“, а 3-ма се въздържаха. Документът предизвика множество критики, както от еколози и представители на туризма, така и от рибарски сдружения, а също така и от редица депутати.

От Българска морска камара (БМК) изпратиха своята позиция. Според тях е необходимо експертно прецизиране на текстовете, приети на първо четене от Народното събрание по Законопроекта за енергията от възобновяеми източници, в морските пространства.

В ключовия за синята икономика сектор „Рибарство и аквакултури“ са настъпили обосновани притеснения от приетите текстове, алармира организацията.

“Вносителите на законопроекта следва да вземат предвид съображенията на сектор „Рибарство и аквакултури“, тъй като в него са заети хиляди български граждани”, подчерта к.д.п. Александър Калчев, председател на Управителния съвет на БМК.

Не можем да спорим за необходимостта от ясно нормативно регулиране на въпроса, който ще допринесе за развитието на офшорния сектор у нас, но тези процеси не могат да се случват в ущърб или за сметка на други сектори на синята икономика, сред които е и морският туризъм, заяви още председателят на БМК.

Морската камара настоява за провеждане на цялостен анализ за състоянието на морската икономика, биоразнообразието и морските ресурси, както и идентифициране на потенциалните негативни въздействия върху тях, при изграждане на енергийни проекти от възобновяеми източници в Черно море.

За Българска морска камара – Българска морска камара е сдружение с 30-годишна история, незаобиколим фактор при определяне на националната морска политика в областта на водния транспорт. Сдружението работи за развитие на националното и международното морско-икономическо сътрудничество и за подпомагане развитието на морския бизнес, в страната. БМК е най-голямото представително сдружение в морския сектор, обединяващо представители на всички сектори на синята икономика.

По публикацията работи: Ева Григорян

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Как да подсилим имунната система преди зимата

Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е…

преди 2 часа

Учените с последни новини за COVID-19

Стана ясно, че международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS),…

преди 2 часа

Всички възрастни хора в България се готвят за голям празник

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 14 декември 1990 година Общото…

преди 2 часа

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 2 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 3 часа

Тeзи прекрасни имена празнуват имен ден в неделя

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 3 часа