Категории: Свят

Повече от 25 000 са убити в Газа от началото на израелската офанзива

Реклама

Повече от 25 000 души са били убити в Газа по време на израелската офанзива там, това твърди управляваното от Хамас здравно министерство.

В него се казва, че е имало 178 смъртни случая през последните 24 часа, което го прави един от най-смъртоносните дни във войната досега, съобщава БиБиСи.

Докато боевете продължаваха, израелският премиер Бенямин Нетаняху, отново отхвърли създаването на палестинска държава.

Белият дом каза, че САЩ и Израел „ясно виждат нещата по различен начин“, когато става въпрос за решение за две държави.

Израел започна своята офанзива след атаката от 7 октомври, при която бойци на Хамас убиха 1300 души в Южен Израел и взеха повече от 240 заложници.

В първия си публичен отчет за нападението през октомври, публикуван в неделя, Хамас го описа като „необходима стъпка“ срещу израелската окупация на палестинските територии и начин да се осигури освобождаването на палестинските затворници.

Израелската въздушна и сухопътна операция в момента се фокусира върху южната част на Газа, където военните са убедени, че висшите командири на Хамас се крият в или под град Хан Юнис.

Това е мястото, където Израелските отбранителни сили (IDF) казаха, че са открили друг тунел, дълъг около 830 м (2700 фута), съдържащ мини-капани и взривни врати.

Кадрите на IDF показват нещо, което изглежда като тунел с матраци и килии вътре – това е мястото, където според Израел около 20 заложници, включително деца, са държани на различни места. Никой обаче не е открит, когато тунелът е открит.

Повече от три месеца след избухването на конфликта Израел – чиято армия далеч надхвърля възможностите на Хамас – все още е изправен пред значителна съпротива в Газа.

Съобщава се, че американските разузнавателни агенции изчисляват, че израелската армия е убила 20-30% от бойците на Хамас, което далеч не отговаря на заявената цел на г-н Нетаняху за „пълно унищожаване“ на въоръжената групировка.

Твърди се също, че секретен доклад установява, че Хамас все още има достатъчно боеприпаси, за да продължи да нанася удари върху Израел и израелските сили в продължение на месеци. Израел може да затъне.

Очевидният бавен напредък, фактът, че нито един висш командир на Хамас все още не е заловен или убит и колективната травма от около 130-те израелски заложници, които все още са в неизвестност, предизвиква нарастващ антиправителствен гняв в Израел.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс, каза пред БиБиСи по-рано, че позицията на г-н Нетаняху е „разочароваща“. Белият дом заяви, че САЩ и Израел „ясно виждат нещата по различен начин“.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН, отиде по-далеч, като нарече отказа да се приеме палестинска държава „напълно неприемлив“. Той добави, че това „би удължило за неопределено време конфликт, който се превърна в основна заплаха за световния мир и сигурност“.

Превод и редакция: Ева Григорян

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Как да подсилим имунната система преди зимата

Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е…

преди 6 часа

Учените с последни новини за COVID-19

Стана ясно, че международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS),…

преди 6 часа

Всички възрастни хора в България се готвят за голям празник

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 14 декември 1990 година Общото…

преди 6 часа

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 6 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 7 часа

Тeзи прекрасни имена празнуват имен ден в неделя

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 7 часа