Категории: Свят

Протестиращи в Лувъра: С какво се сблъска Мона Лиза този път? (ВИДЕО)

Реклама

Двама екологични протестиращи замеряха със супа Мона Лиза в Лувъра в Париж, призовавайки за „здравословна и устойчива храна“. Картината е поставена зад бронирано стъкло.

Посетителите на галерията гледаха шокирани, как две жени хвърляха жълто оцветената супа, преди да се покатерят под бариерата пред творбата и да заобиколят опръсканата картина, вдигнали десните си ръце в жест, подобен на поздрав, съобщава The Guardian.

Една от двете активистки свали якето си, за да разкрие бяла тениска, на която с черни букви е изписан слогана на екологичната активистка група Riposte Alimentaire.

„Кое е най-важното нещо?“ — извикаха те. „Изкуството или правото на здравословна и устойчива храна?“ Те добавиха: „Нашата земеделска система е болна. Нашите фермери умират на работа.”

Кадри, публикувани на X, заснеха атаката срещу шедьовъра на Леонардо да Винчи, както и ахканията на посетителите и виковете на деца, очевидно шокирани от инцидента.

Персоналът на Лувъра бързо се зае да издигне черни платнени паравани около картината и протестиращите, но не успя ефективно да блокира гледката към сцената. Парижката полиция съобщи, че след инцидента са арестувани двама души.

Акцията, която идва докато френските фермери протестират в цялата страна, е последната от поредица от подобни атаки срещу произведения на изкуството с искане за повече действия за защита на планетата.

В изявление, изпратено до AFP, се казва, че хвърлянето на супа бележи „началото на кампания на гражданска съпротива с ясното искане… за социална сигурност на устойчива храна“.

Френските фермери протестират дни наред с искане за по-добро заплащане, данъци и регулации. Правителството се опитва да предотврати разпространението на недоволството, сред земеделските работници, месеци преди изборите за Европейски парламент, които се смятат за ключов тест за правителството на Еманюел Макрон.

Бяха зададени въпроси как жените са успели да внесат контрабандно супата в Лувъра, тъй като строгият контрол на чантите в повечето големи галерии вече е нормална практика поради множество други атаки срещу картини, включително атака с картофено пюре през 2022 г.

Преди това Just Stop Oil заля с доматена супа „Слънчогледите“, на Винсент ван Гог, в Националната галерия в Лондон.

Мона Лиза е зад стъкло, откакто боливиец хвърли камък по нея, през декември 1956 г., увреждайки левия лакът на жената на снимката. Стъклото е направено бронеустойчиво през 2005 г.

През май 2022 г. мъж хвърли пай с яйчен крем по картината, като каза, че художниците не се фокусират достатъчно върху „планетата“.

Превод и редакция: Ева Григорян

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Идва студен фронт: Какво ще бъде времето в неделя

През нощта все още над страната ще бъде ясно. След полунощ в Източна България отново…

преди 13 минути

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Според православния календар, днес (28 септември) Православната църква почита паметта на Преподобния Харитон Изповедник и…

преди 15 минути

Температурите падат под нулата съвсем скоро

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата,…

преди 22 минути

С какво време започва октомври

В понеделник ще остане ветровито. Над източната половина от страната ще се задържи облачно и…

преди 2 часа

Безпрецедентна акция на полицията разгада мистерия с изчезнала жена

При безпрецедентна акция на служители от ОДМВР – Перник, за по-малко от 15 часа е…

преди 2 часа

Много е опасно да използвате чесънът по този начин

Както е известно чесънът има многобройни ползи за здравето.Този подправка не само добавя вкус към…

преди 2 часа