Категории: България

Идва студен фронт към България, но после – затопляне: А какво ще е времето през пролетта?

Реклама

Известният български климатолог проф. Георги Рачев обяви своята прогноза за дните в края на месец януари и предстоящия месец февруари. По думите на климатолога се задава затопляне, което ще се усети по-осезаемо в началото на следващия месец. По думите на проф. Рачев тази зима като цяло е топла и страната ни е половин до един градус над нормата

Малък Сечко иска да е като големия си събрат и да покаже мускули, но сега нещата се обръщат и пета поредна зима февруари започва с топло време. Това каза в ефира на бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

„Февруари ще е пореден топъл месец, не само у нас, но и в цяла Европа. Месецът започва с високо атмосферно налягане. В събота и неделя времето ще се затопли, а градусите ще са двуцифрени“, обясни той.

Проф. Рачев поясни обаче, че последните два дни на януари ще е малко по-хладно. В петък – на 1 февруари, над страната ни ще мине един бърз студен фронт, след което ще започне затоплянето.

„Зимата е топла. Това се вижда най-добре в Испания, където през втората половина на януари бяха отчетени около 30 градуса в различни градове. Там хората наистина ходят на плаж, а не както ние се шегуваме, че е време за джапанките“, каза още проф. Рачев.

14-дневната прогноза за София показва, че времето ще е сравнително топло за периода с минимални температури около нулата и максимални между 5 и 10-13 градуса. Валежите ще са символични.

„В планините има сняг и скиорите ще са доволни. По обяд обаче там ще става по-топличко“, посочи проф. Рачев. По родното Черноморие също ще е слънчево и топло. Там минималните температури ще са около 4-5 градуса, а максималните – двуцифрени. Няма да има валежи.

„България е половин до един градус над нормата. Източна България попада в тази малко Азиатска част, която е по-топла от Северна Европа, където е по-хладно. Според американските у нас е по-топло с около едни или два градуса. Те са малко по-дашни за разлика от европейските си колеги“, обясни проф. Рачев.

Според него „пролетта ще ние леко по-хладничко“. „Не е много сигурно, защото това е само прогноза, но все пак можем да не бързаме да прибираме якетата“, поясни той.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment
Сподели
Автор:
Редакция "Нова Варна"

Последни новини

Гръцките власти са открили тяло на жена в морето и са спасили 15 мигранти

Стана ясно, че гръцките власти са открили тялото на жена и са спасили 15 мигранти,…

преди 3 минути

България губи 3 млрд. евро

Причина за това са неприетите промени в Плана за възстъановяване и устойчивост (ПВУ). Припомняме, че…

преди 15 минути

Може ли парламентът да се събере извънредно след снощния цирк?

Оказва се, че Народното събрание по закон всъщност може да се събере извънредно и да…

преди 23 минути

Полицията във Варна обяви за открити важни денонощни телефонни линии

Областна дирекция на МВР във Варна откри линии за приемане на сигнали за нарушения или…

преди 34 минути

Тръмп реши в последния момент: Ще има среща със Зеленски

Доналд Тръмп се съгласи на среща в последния момент с президента на Украйна Володимир Зеленски.…

преди 42 минути

Важно за Варна тази събота: Спират тока на тези места

Стана янсо, че някои райони на Варна ще останат без ток или ще имат временни…

преди един час