in

Колко пари не достигат на хората с минимална заплата, за да живеят нормално?

Колаж: "Нова Варна"

От КНСБ изчисляват, че над 1000 лв. не достигат на хората с минимална работна заплата у нас, за да живеят нормално. От организацията посочват, че 1438 лева е необходимият „чист“ месечен доход за издръжка на живота на един работещ, живеещ сам.

Тричленно семейство с двама работещи пък се нуждае от 2588 лв. месечно. Това показват новите данни, изведени от КНСБ за четвъртото тримесечие на изминалата 2023 година.

От това става ясно, че сумите нарастват с 87 лева за един човек и със 156 лева за семейство, спрямо предходните изчисления.

За съжаление обаче 2/3 от работещите в България получават работни заплати, по малки от изведените данни на КНСБ.

Оказва се, че над 1,6 млн. души получават възнаграждение под заплатата за издръжка. Това заяви пред БНТ президентът на синдиката Пламен Димитров.

„Като цяло можем да твърдим, че с доста усилия и мъки и със забавяне във времето, което се отразява в джоба на хората и тяхното усещане е, че стават по-бедни, но въпреки всичко като процес сме компенсирали инфлацията в средно ниво. Но както знаем – пиле със зеле като средни величини, не значи едно и също за всички, които ги получават тези заплати“, коментира Пламен Димитров, президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/