Категории: Свят

План за опазване на околната среда: „Живите плетове“ на Англия биха обиколили Земята десет пъти

Реклама

Живите плетове в Англия биха се простирали почти десет пъти около Земята, ако са подредени един до друг.

Еколозите се надяват, че данните, изведени с новонаправена карта, представяща исторически характеристики на ландшафта, ще доведат до по-добри защити за многообичаните линии от дървета и храсти, които осигуряват храна и подслон за дивата природа, и се грижат за производството на големи количества кислород. Лазерното сканиране от въздуха разкрива общо 390 000 км жив плет, разкрива БиБиСи.

„Вероятно имаме повече живи плетове в Англия, отколкото където и да е другаде по света, така че сме големи късметлии да разполагаме с този огромен ресурс“, каза д-р Ричард Бротън от Британския център за екология и хидрология, който ръководи проекта.

„Като национална политика, ние се опитваме да разширим живите плетове в тази страна и това ще ни каже къде има пропуски в мрежата от живи плетове, които можем да запълним.“

Живите плетове са били част от селската тъкан на Великобритания от бронзовата епоха, маркирайки граници и отглеждайки добитък.

Те съдържат стотици различни диви растения, осигуряват подслон за гнездящи птици, дребни бозайници и насекоми, могат да улавят и пречистват големи количества въглероден диоксид.

Около половината от живите плетове във Великобритания са загубени между 1940-те и 1990-те години, най-вече в Англия, поради интензивното земеделие и развитие. След 90-те години започва да се възстановява зеления плет.

Новата карта се основава на въздушно лазерно сканиране на целия пейзаж на Англия, използвайки данни от дистанционно наблюдение Lidar (Light Detection and Ranging).

Предишни анализи разчитаха на оценки, увеличени от полеви проучвания.

„Това е първият път, когато успяхме да картографираме с Lidar цялата страна, което означава, че не е нужно да обхождате всеки жив плет“, каза д-р Бротън.

Новите данни изчисляват, че в Англия има 390 000 км живи плетове с височина между 1 и 6 метра. Освен това има още 67 000 км по-ниски живи плетове и още 185 000 км обрасли живи плетове с височина над 6 метра.

Според картата и изчислената информация, може да се твърди, че югозападът може да се похвали с най-много живи плетове (24% от живите плетове в Англия), начело с Корнуол.С изключение на Лондон, североизтокът има най-нисък дял (4%). Останалите региони имат по 11-13%.

На ниво окръг Съмърсет, Дарбишър и Корнуол имат най-висока гъстота на жив плет (жив плет на километър за всеки окръг). С изключение на градските райони, най-ниската гъстота е в Съри, Хемпшир и Бъркшир.

Правителството обеща да създаде или възстанови 48 000 км живи плетове до 2037 г. и 72 000 км живи плетове до 2050 г. съгласно новия План за подобряване на околната среда, публикуван преди година.

Превод и редакция: Ева Григорян

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Утре временно затварят част от улица във Варна

На 19 септември временно ще бъде затворена част от варненската ул. "Люляк" заради премахване на…

преди 13 часа

Заляха сина на Маги Халваджиян с негативни коментари след изказването му за Джокович

Синът на режисьора Магърдич Халваджиян - Бедрос стана обект на редица гневни коментири, след като…

преди 13 часа

Ще се запазят ли павилионите на Колхозния пазар във Варна?

Има варианти всички павилиони на ул. „Д-р Пискюлиев“ в района на Централния пазар във Варна…

преди 13 часа

НАП провери близо 4100 търговски обекта по Черноморието: Съставени са над 1000 акта за нарушения

Национална агенция за проходите (НАП) провери близо 4100 търговски обекта по Черноморието. В рамките на…

преди 13 часа

10 дни българско кино ще има в Лятно Кино Варна: Обявиха програма

10 Дни Българско Кино предстоят в Лятно Кино Варна, научи медия "Нова Варна". От 20 до…

преди 14 часа

От МВР показаха снимки от мащабната спецоперация на ГДБОП Варна

Служители от ГДБОП неутрализираха престъпна група при мащабна акция срещу производство и разпространение на наркотици…

преди 14 часа