Категории: Любопитно

Бърз Шоко десерт – подходящ за всеки повод и всеки вкус

Реклама

Този десерт съчетава ядки, сушени плодове, локум, различни видове шоколад, остатъци от бисквитки или дори торта. Всичко с което разполагате може да ви е от полза за тази рецепта

Начупете 200 г бял шоколад на малки парчета и ги сложете в термоустойчива купа. Поставете купата в горната част на тенджера, пълна наполовина с вода, като се уверите, че дъното на купата се носи във водата. След което оставете на бавен огън, докато шоколадът се разтопи.

Вземете 150 г сушени сини сливи, смокини, фурми или кайсии, след което ги нарежете на малки парченца с размерите на лешник или малко по-големи. Поставете ги в купа и към тях добавете 75 г стафиди или захаросани портокал и лимон, нарязани на малки парчета.

В плитък тиган препечете около 75 г (една шепа) обелени лешници, бадеми, орехи или кашу, докато станат бледо златисти и ароматни, след което ги разбъркайте в плодовете. Натрошете шепа остатъци от торта или стари бисквити. След като си добавите всичко налично и разбъркате добре, изсипете разтопения шоколад при продуктите и разбъркайте с лъжица, докато всичко се покрие с шоколад.

Поставете лист пергамент за печене и върху листа, с лъжица, оформете вашите сладки. Друг вариант е да използвате формички за мъфини. Креативност може да проявите по всяко време и рецептата няма да се обърка. Украсете сладките като поръсите отгоре с шам фъстък или захаросани кори, или и двете. След което оставете на хладно място да стегне . Отлепете ги от хартията и ги съхранявайте на хладно.

Това, което ги прави интересни, е балансът на текстурата, така че опитайте да включите меки текстури, сушени плодове, като кайсии и сливи, с нещо дъвчащо, като смокини или локум, след това елемент на хрупкавост от лешници или бадеми.

Нещо тръпчиво, като сушени кайсии или сушени череши, е силно препоръчително, когато е покрито с тъмен, леко горчив шоколад – но не повече от 70% какаово масло.

По публикацията работи: Ева Григорян

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 55 минути

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди един час

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди един час

Честит празник, България:116 години независимост

На 22 септември честваме на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На 22…

преди 2 часа

Навършват се 103 години от смъртта на Иван Вазов

Днес, на 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов. Сърцето на…

преди 2 часа

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Днес, на 22 септември православната църква почита Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона.…

преди 2 часа