in

Заснеха странно явление в морето край Созопол (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/Созопол

Жители на крайморския град Созопол заснеха феномен, който по принцип е нетипичен за нашите води. Въпросното явление се нарича „квадратни вълни“. Най-известното място в света за гледане на подобен тип движение на морето, е остров Ре във Франция.

Видеото, на което се вижда явлението, е качено в преди два дни и обиколи мрежата мълниеносно, събирайки хиляди реакции и множество коментари.

На кадрите може да се види как в близост до морския бряг се образуват вълни, които се разпространяват настрани, а е не към брега, както обикновено.

Квадратните вълни са известни още под името “кръстосани морета”. Те се образуват, когато две самостоятелни морски течения се сблъскат едно срещу друго. В плитки води е много опасно да плувате при наличието на такива вълни. Далеч от брега квадратните вълни са достатъчно високи, за да потопят дори яхти и малки лодки.

“Кръстосаните морета” са относително рядко явление, но всъщност могат да се появят и изчезнат за минути на много плажове по света.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.