in

СЗО с тревожна прогноза за заболяването рак до 2050 година

Снимка: Pixabay

Според СЗО бъдещето ни не е особено розово, що се отнася до безмилостното заболяване рак. Според прогнозите на Световната здравна организация, случаите на рак може да скочат със 77% до 2050 г. От организацията посочват, че най-често срещаният рак при жените е този на гърдата, а при мъжете – този на белите дробове. В момента страната ни е на 68-о място по брой онкоболни от общо 191 страни в света. Още от понеделник започват безплатни прегледи в редица болници в България, във връзка със Световния ден на рака

Доц. д-р Веселин Попов, завеждащ Клиниката по лъчелечение към университетската болница ”Св. Георги“ в Пловдив, каза, че скрининговите програми са изключително важни за ранна диагностика на онкологичните заболявания. Лекарят допълни, че повечето от тях са безплатни, включително мамографията при жени над 40-годишна възраст и изследване на PSA при мъже над 50. В ефира на Nova News лекарят препоръча ваксинацията срещу човешки папиломавирус (HPV).

По думите на д-р Попов докладът на СЗО е много тревожен, тъй като показва, че ако през 2012 г. е имало около 14 милиона нови случая, то през 2020-а те нарастват до 20 милиона. Доцентът каза, че очакванията са до 2030 г. броят им да се повиши до 21 милиона. “Това е увеличение от близо 50% само за 18 години”, допълни той.

Лекарят каза още, че в клиниката, която завежда, има пациенти на различни възрасти. Той посочи, че факторите, които обуславят появата на карцином, са затлъстяване, стрес, намалена физическа активност, употреба на алкохол и цигари, както и замърсеният въздух.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/