in

Митрофанова обяви какво се обмисля за съветските паметници в България

Кадър: Youtube/Danovski Air

Стана ясно, че се обмислят варианти съветските паметници в България да се преместят на територията на Русия. Това заяви руският посланик Елеонора Митрофанова в интервю за руската телевизия Ер Ти Ви И.

По думите на Митрофанова става дума за общо 520 паметника, посветени на Руско-турската война.

Митрофанова казва, че сред тях има не просто символични монументи, а реални гробове, както и около 180 паметника, които датират от Втората световна война.

Но Паметникът на съветската армия е разрязан на части и трябват много пари и много работа, за да бъде комплектован отново“, казва руският посланик.

По думите на Митрофанова именно от Паметника на съветската армия е започнал проблемът със съветските монументи в България.

„Абсолютно се игнорира фактът, че България е била на страната на хитлеристка Германия и именно присъствието на Съветската армия и подходът на съветското ръководство прави възможно запазването на България в границите, в които се намира сега. Иначе страната щеше да е в Софийска област и в Стара планина. Южната ѝ част пък щеше да отиде към Гърция, а други части – към Сърбия и Румъния”, добави Митрофанова.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/