in

Земеделец от Варненско с прогноза за фалити в сектора. Какви са исканията на производителите, блокирали пътища край Варна?

Снимка: Pixabay

Припомняме, че вчера земеделци блокираха пътища в област Варна, като форма на протест. по време на протестните действия арендаторът от Варненско Пламен Николов прогнозира, че ще има фалити в земеделския сектор и причината за това е, че стопаните няма да се справят с високите цени на горивата, торовете и семената, имайки предвид и ниските изкупни цени на продукцията на производителите.

„Ние искаме да сме коректни към банките, към доставчиците си и сме принудени да продаваме, макар че цените не ни устройват“, заяви пред БТА вчера Пламен Николов.

По думите му исканията на протестиращите са в две посоки – финансови и законодателни, уточни Николов. По думите му в нормативната база всяка година се правят нови и нови промени, при това без земеделците да бъдат предварително информирани, за да направят и те своите предложения.

Земеделци блокират ключови пътища в област Варна днес: Това са всички места

Арендаторът коментира още, че не вижда как ще докаже, че е пострадал от вноса от Украйна. Той подчерта, че управляващите трябва да спрат да делят земеделците на големи и малки и да се въведат единни правила. Във всеки сектор на земеделието има проблеми, но те се неглижират, посочи Николов. Той каза още, че министърът трябва да мисли за всички, а не само за преработвателния бранш.

По думите на Николов протестът ще ескалира, в случай че не се стигне до приемливи за земеделците решения.

Припомняме, че вчера техниката на земеделците беше разположена в районите на път III-208 Провадия-Дългопол разклон с. Градинарово, път III-208 Провадия-Айтос – в района на местност “Чудните скали”, на път I-9 Варна-Бургас – до бензиностанцията на с. Рудник и на същият път местност „Харамията“ – до разклона за селата Аврен и Бенковски.

Беше обявено, че протестът е до неопределена дата.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/