in

Кирил Петков заяви какво трябва да се случи с Денков и Габриел при ротацията

Кадър: Nova News

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви пред журналисти днес, във връзка с ротацията, че в момента се търси начин да има минимални трусове и промени в управлението. Той заяви, че за ПП ротацията означава „пълна ротация между Мария Габриел и Николай Денков“. Т.е. Мария Габриел да стане премиер.

„Това обаче е тежка задача и не мислим, че е нормално и че тя трябва да се съвместява с поста на външен министър. Аз знам какво означава да си премиер – означава да имаш отговорност към всички министерства и тази задача е толкова тежка, че по никакъв начин не е хубаво да се съвместява повече от една роля“, категоричен е Кирил Петков.

По негови думи неслучайно в ЕС няма нито един премиер, който да е и външен министър.

„Едновременно с това мисля, че има много формати в ЕС, където се явяват само външните министри. И ще е странно българският премиер да бъде на тези формати. Ще бъде странно и да нямаме представителство там. Ние заставаме за Мария Габриел – тя ще бъде добър премиер. Но вярваме, че специалният статут на академик Денков и на Мария Габриел може да бъде запазен най-добре и лицето на България да бъде едно, независимо от ротациите. Затова те трябва да сменят пълните си позиции и вицепремиер и министър на външните работи да бъде Денков”, каза още Петков. И уточни, че с ГЕРБ се водят преговори по темата.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.