in

Нургюл Салимова ще премери сили със 7 от най-добрите шахматистки в света

Miguel Angel Sebastián

Талантливата ни шахматистка Нургюл Салимова заяви, че когато е била малка, е била убедена, че някой ден ще стане световна шампионка при жените. С времето обаче, осъзнала, че тази цел няма как да бъде постигната толкова лесно, колкото е смятала. Шахматистката казва, че именно това е нейната най-голяма цел, но към момента все още е малко далеч от нея

„Просто искам да подобря играта си до нивото на световната шампионка за жени или повече от това. Ще продължавам да работя, за да ставам все по-добра. Вярвам, че по този начин ще дойде гросмайсторската титла и световната титла, може би, за нея не мога да гарантирам“. Това сподели в интервю за БГНЕС Нургюл Салимова, която се готви за участие в Турнира на претендентките през април.

Салимова е само на 20 години, но вече спечели сърцата на всички в България с упоритостта и страхотните си постижения в шахмата. Предстои ѝ да премери сили със седем от най-добрите шахматистки в света за възможността да спори за световната титла през 2025 година.

„Турнирът на претендентките ще е най-голямото предизвикателство за мен, участват осем от най-добрите жени в целия свят. Подготовката върви тежко, моите противнички са на много високо ниво, всички са големи професионалисти. Не е лесно да си това ниво, работя всеки ден. Вече си имам екип, който съм сформирала. От днес започва тренировъчният ми лагер, със съдействието на Фондация „Спорт в България’, за което им благодаря. Има още два месеца до самия турнир, имам време, имам идеи какво искам точно да подобря в играта си. Мисля, че всичко върви по план, но ще видим резултата по време на самия турнир“, казва Салимова.

Турнирът на претендентките ще се проведе в периода 2-25 април в Торонто, Канада. „Аз съм най-младата и тази с най-нисък рейтинг. Това не ме притеснява, тъй като аз винаги съм си мислела, че да си фаворит е по-притеснително“, казва младата шахматистка.

Родната шахматистка разкри, че целият ѝ живот е фокусиран върху шахмата и е започнала с него още, когато е била едва на 4 години.

Нургюл Салимова разкри, че любимият ѝ шахматист е бившият световен шампион Анатолий Карлов.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/