in

Как кучетата обогатяват емоционалния ни живот?

Image by svetlanasokolova on Freepik

В един свят, където стресът и ежедневните предизвикателства често вземат връх, кучетата се превръщат в наши безценни спътници. От милото им присъствие до неизмеримата им любов, тези четириноги приятели имат уникалната способност да преобразяват нашето настроение и психологическо благополучие.

Физическото и психическо въздействие на кучетата върху човека

Когато говорим за кучета и тяхното влияние върху нас, не можем да пренебрегнем значението им както във физическо, така и в психическо отношение. Взаимодействието с кучетата може да има дълбоки и многопластови ефекти върху нашето здраве и благополучие.

Физическото въздействие

  • Увеличаване на физическата активност

Кучетата изискват редовни разходки, което насърчава стопаните им да бъдат по-активни. Това повишава физическата активност и може да допринесе за намаляване на риска от сърдечни заболявания, затлъстяване и други подобни състояния.

  • Регулиране на кръвното налягане и стреса

Галенето на куче или просто присъствието му може значително да намали нивата на стрес и да понижи кръвното налягане. Това се дължи на увеличаването на нивата на окситоцин – хормонът на спокойствието и любовта.

Психическото въздействие

  • Емоционална подкрепа и намаляване на усещането за самота

Кучетата предоставят безусловна любов и подкрепа. Тяхното присъствие може значително да намали чувствата на самота и изолация, особено при хора, живеещи сами.

  • Подобряване на психическото здраве

Доказано е, че общуването с куче може да помогне при справяне с депресия, тревожност и други психични заболявания. Те предлагат емоционална стабилност и усещане за сигурност.

  • Социалнo взаимодействие

Кучетата често служат като „социален ледоразбивач“, улеснявайки създаването на нови контакти и приятелства. Те насърчават социалната активност и могат да подобрят социалните умения на своите стопани.

Терапевтичният ефект на домашните любимци 

Терапевтичният ефект на животните, и по-специално на кучето за домашен любимец, представлява интересен и значим аспект от съвременната психология. Отвъд очевидните физически и емоционални въздействия, които вече разгледахме, кучетата влияят положително на човешкото здраве по начини, които могат да бъдат класифицирани като терапевтични. Тези въздействия се основават на принципите на “пет” терапията, която използва взаимодействията с животни за подобряване на психическото, емоционалното и дори социалното здраве на хората.

  • Стимулиране на когнитивното развитие

Взаимодействието с кучета може да стимулира когнитивното развитие при деца, както и да забави или подобри когнитивното увреждане при възрастни хора или хора с деменция. Специално обучените кучета могат да помогнат на пациенти да поддържат рутинни задачи, което подобрява тяхната самостоятелност и когнитивни функции.

  • Редукция на ефектите от психиатрични заболявания

Кучетата могат да играят значителна роля в лечението на психиатрични заболявания, като посттравматично стресово разстройство (ПТСР), депресия и различни форми на анксиозност. Тяхното присъствие може да помогне за намаляване на нуждата от медикаменти в някои случаи.

  • Подобряване на социалните умения при деца със спектър на аутизма

Кучетата могат да помогнат на деца със спектър на аутизма да развият по-добри социални умения и да намалят усещането за изолация. Те предлагат безусловна подкрепа, която може да улесни социалното взаимодействие.

  • Намаляване на чувството за изолация при възрастни хора

Особено възрастните хора, които живеят сами, могат да изпитат значително подобрение в своето емоционално благополучие благодарение на компанията на куче за домашен любимец. Тези животни предоставят чувство за цел и компания, което намалява усещането на самота и изолация.

  • Увеличаване на отговорността и самоуважението

Грижата изисква постоянност, отговорност и посвещение. В процеса на грижа за своите домашни любимци, хората развиват по-голямо чувство за самоуважение и самооценка. Това е особено важно за лица, преживяващи емоционални или социални трудности.

В заключение, взаимоотношенията между човека и кучето за домашен любимец преобразяват обикновената дружба и въвеждат нов аспект на взаимопомощ и терапевтично взаимодействие. Ако се чудите кой четириног приятел би бил идеален за вас или вашето семейство, разгледайте повече породи кучета на Allpets.bg, където можете да намерите широка гама от информация, която ще ви помогне да направите информиран и обмислен избор.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/