in

Байдън се ядоса: Знам какво, по дяволите, правя. Паметта ми е добра

Кадър: YouTube/60 Minutes

Президентът на САЩ Джо Байдън се ядоса сериозно и реагира гневно на разследване, което установи, че той е боравил неправилно със строго секретни файлове и имал проблем с това да си спомни ключови събития от живота.

„Паметта ми е добра“, настоя той на изненадващ брифинг за медиите, съобщава Би Би Си.

Той даде емоционален отговор на твърдение, че не може да си спомни кога синът му е починал, казвайки: „Как, по дяволите, смее да повдига този въпрос?“

Специалният прокурор на Министерството на правосъдието Робърт Хър реши, че г-н Байдън е съхранявал неправомерно секретни документи, свързани с военната и външната политика в Афганистан, след като е бил вицепрезидент.

В язвителния доклад от 345 страници, публикуван по-рано през деня, се казва, че паметта на президента има „значителни ограничения“.

Дори когато г-н Байдън се опита да опровергае въпросите на репортерите относно неговата възраст и умствена острота, той неволно нарече египетския лидер Абдул Фатах ал Сиси „президент на Мексико“.

Г-н Хур интервюира 81-годишния президент в продължение на 5 часа като част от разследването.

Специалният прокурор, републиканец, назначен за ролята от главния прокурор на Байдън Мерик Гарланд, каза, че г-н Байдън не може да си спомни кога е бил вицепрезидент (от 2009 до 2017 г.) или „дори в рамките на няколко години, когато синът му Бо е починал“ (2015 г.).

На пресконференцията в четвъртък вечерта емоционалният г-н Байдън се нахвърли върху пасажите, които поставят под съмнение спомените му за събитията.

„Честно казано, когато ми зададоха въпроса, си помислих, че това не е тяхна проклета работа“, каза той.

„Няма нужда някой да ми напомня кога той (Бо Байдън) почина.“

Той каза, че е бил „много зает… по средата на справянето с международна криза“, когато е бил интервюиран от специалния прокурор от 8-9 октомври миналата година – точно когато избухна войната Израел-Газа.

Проучванията на общественото мнение показват, че възрастта на президента е проблем за американските избиратели преди изборите за Белия дом през ноември. Но г-н Байдън каза пред репортери в четвъртък, че е най-квалифицираният кандидат.

„Аз съм добронамерен“, каза той. „И съм възрастен. Знам какво, по дяволите, правя. Изправих тази страна на крака“.

Запитан дали е поел отговорност за това, че е държал секретни документи в дома си, г-н Байдън обвини своя персонал.

Байдън настоява, че паметта му е „добре“ и „не се е влошила“ по време на неговото президентство.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/