in

5,3 млн. ще даде община Варна за нова клетка в депото за отпадъци. Студентските съвети към висшите учебни заведения във Варна ще могат да ползват Младежки дом.

Снимка: Община Варна

2. млн. лв. са вече заложени в бюджета, останалите пари бихме могли да осигурим чрез преразпределение на средства, обявиха от община Варна

5,3 млн. лв. ще струва на Община Варна изграждането и пускането в експлоатация на Клетка 2 на Регионалното депо за твърди битови отпадъци в село Въглен, което обслужва общините Варна, Аксаково и Белослав. Това заявиха от общината по време на заседанието на ПК „Финанси и Бюджет“.

2 млн. лв. от средствата за тази дейност вече са заложени в бюджета, останалите пари бихме могли да осигурим чрез преразпределение на средствата. 800 000 лв. за Клетка 2 могат да се осигурят от перо зимно почистване, тъй като на практика Варна е в края на този сезон. Други 500 000 лв. биха могли да се преразпределят от заложените за тази година средства за почистване на боклука на база на изхарчените с половин милион лева по-малко средства през 2023 г. Още 893 000 лв. Община Варна ще приспадне от отчисления от трети страни.

От общината допълни, че пълната сума от 5,3 млн. лв., необходима на Общината за окончателното изграждане и пускане в експлоатация на Клетка 2, няма да бъде изхарчена само през настоящата година. Общината разполага с година и половина да се подготви за нея, поясни той и допълни, че така останалите 1.1 млн. лева за разширяването на регионалното депо могат да бъдат предвидени и разплатени в Бюджет 2025 г. или чрез целеви инфраструктурен кредит от Фонд „Флаг“.

По проект Клетка 2 представлява пространство за обезвреждане на битови отпадъци, неподлежащи на рециклиране чрез депониране. Изграждането на съоръжението по план ще започне през месец април на територията на съществуващото регионално депо за неопасни отпадъци.

Създаване на зелено пространство пред Младежкия дом, което да се ползва от студенти, обсъдиха на среща община Варна и представители на студентските съвети.

Студентските съвети към висшите учебни заведения във Варна ще могат да ползват Зала 17 и Концертната зала в Младежкия дом по график. Достъпна през летните месеци от май до октомври ще бъде и терасата на Младежкия дом. За това се договориха на среща представители на община Варна и представители на студентските съвети към пет от варненските университети – Медицинския университет, Икономическия университет, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Техническия университет и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Младежите поискаха съдействието на ръководството на Община Варна за осигуряване на повече открити и закрити пространства, в които да провеждат различни съвместни инициативи и срещи, визирайки практиката на учебни заведения от други държави.

Градинката срещу Младежкия дом може да се обособи като открито зелено пространство, което да се ползва от студентите. Тя е разположена в близост до три от университетите – Икономическия, Медицинския и ВВМУ, а за Техническия университет има удобен транспорт. Това предложиха представителите на студентските съвети от университетите. Идеята е интересна, очакваме вашите конкретни предложения, които трябва да се обсъдят включително и с широката общественост, каза по време на срещата представител на община Варна. Той поясни, че Община Варна подготвя проект за изграждане на Черноморски младежки център в кв. „Аспарухово“, който ще осигури пространства за студентите.

Представителите на студентските съвети поискаха промяна на Статута на годишните поименни студентски награди, които всяка година присъжда Община Варна. Те пожелаха по-дълги срокове за обсъждане и входиране на предложенията, както и промяна на категориите на наградите. Студентските съвети ще предложат корекции, които ще бъдат публикувани и подложени на обществено обсъждане стана ясно още по време на срещата.

Ползване на електрически велосипеди и споделен транспорт са мерки, които предложха от община Варна в отговор на запитвания на студентите по повод недостига на места за паркиране до университетите. Разчитаме, че вие като млади хора, сте по-мобилни и ще поощрите по-иновативните подходи, отбеляза заместник-кметът. Той посочи, че ще провери дали има възможност за увеличаване на курсовете на автобус № 9, който обслужва спирки в близост до Варненския свободен университет.

На срещата на заместник-кмета и представители на студентските съвети присъстваха още директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова и началниците на двата общински отдела Елена Кенарова и Радка Тодорова.

Публикувано от Дамян Дамянов