Категории: АкцентиВарна

Ще изчезне ли градинката до сградата на Община Варна? (ВИДЕО)

Реклама

Регионална библиотека “Пенчо Славейков” във Варна към момента все още се намира в сградата на Общината, но предстои да бъде преместена.

Както всички знаем, библиотеката е място за всички. Малки и големи любители на книгите, изкуствата и спокойствието. Парковете и градинките, също са място за отдих и почивка. Трябва ли да съществува едното, за сметка на другото? Ние от медия “Нова Варна” разговаряме с гражданите по темата.

През 2015 година е организиран ожесточен конкурс за създаване на нова самостоятелна сграда на регионалната библиотека в град Варна. Конкурсът предизвикал огромен интерес от цял свят и събрал цели 450 участници. Престижно жури избира холандски проект с модерна визия и “зелен покрив” за нова сграда на Варненската библиотека.

В началото на 2016 г. е връчена наградата за спечеления проект, като се очаква в следващите четири години да започне строежът. През 2018 г. е издадено разрешението за строеж, но тъй като той все още не е започнат, през 2020 г. екипът, който работи по проекта алармира, че разрешението за строеж изтича. Установено е, че срокът може да бъде удължен и презаверен за още три години. През 2024 г. изтича и този допълнителен срок.

Проектът, носещ се във времето, трябва да бъде издигнат на мястото до сградата на Община Варна, където в момента има зелена площ. Градска градинка, в близост до центъра на града, добре позната на всички.

Преди да разберем какво ще се случи с проекта в бъдеще, медия “Нова Варна” попита гражданите за тяхното мнение. Голяма част от жителите на града смятат, че е чудесно да има нова и самостоятелна сграда за Варненската библиотека, но не бива да се унищожават зелените площи, паркчета и градинки, които в последно време се срещат все по-рядко.

Някои от гражданите смятат, че хипотетично ако новото място на библиотеката е на мястото на „Дупката“, не би била унищожена поляна и дървесна растителност. Според единия от гражданите това даже би привлякло внимание към един друг въпрос – нуждата, така или иначе, и със и без библиотека, на мястото на „Дупката“ да се реализира локален обществен транспорт из центъра, защото понастоящем такъв няма и центърът е много изолиран от градски транспорт. Според гражданина много лесно може да се пусне минибусна линия, например от Морска гара, през Гръцката махала и по ул. „Шипка“, до Музея, например. По негови думи това би било от полза и за достъпа до библиотеката, и като цяло за обслужване на центъра с обществен транспорт.

Какво още имат да кажат те, може да видите в следното видео:

По интервюто работи: Ева Григорян

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 5 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 5 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 5 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 6 часа