Категории: Свят

Мъж в САЩ се зарази с чума: Има ли опасност?

Реклама

Мъж в Орегон, е диагностициран с бубонна чума, като това го прави първия потвърден случай на тази рядка бактериална инфекция в щата от 2015 г. насам. Смята се, че човекът се е заразил от домашната си котка. Предоставени са лекарства на всички близки контакти на домашния любимец, за да се предотврати това и те да заболеят, обяснява в свое изявление здравният служител д-р Ричард Фосет.

Обичайните антибиотици като гентамицин и флуорохинолони са лечение от първа линия за бубонна чума, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, съобщава Си Ен Ен.

Заразеният човек е бил „лекуван в по-ранните стадии на болестта“, според изявлението, и представлява „малък риск“ за общността.

Но случаят повдига въпроси за това как чумата – най-известна с това, че е убила милиони хора в Европа през Средновековието – може да се разпространи в наши дни.

„Причината, поради която не е елиминиран, е, че има животински резервоар. Бактериите могат да заразят животните и тъй като не можем да лекуваме всички животни в дивата природа, те продължават да съществуват в природата и по този начин понякога причиняват ограничен брой случаи при хора“, каза д-р Дан Барух, директор на Центъра за вирусология и изследване на ваксини в Beth Israel Deaconess Medical Center.

Около седем случая на човешка чума се съобщават всяка година в Съединените щати, предимно в селските райони на югозапад и северозапад, според CDC.

Чумата се причинява от бактерията Yersinia pestis. Хората обикновено го получават след ухапване от бълха, която носи бактерията, или след среща със заразено животно. Симптомите обикновено се появяват при хора около два до осем дни след експозицията и включват болезнени, подути лимфни възли, треска, главоболие, втрисане и слабост.

Ако състоянието не се диагностицира навреме, то може да прогресира до инфекции на кръвния поток или белите дробове, според изявлението на здравните служби на окръг Дешут. Тези тежки форми на заболяването са по-трудни за лечение.

Но като цяло „чумата се разпознава лесно, лесно се диагностицира и лесно се лекува“ с антибиотици в днешно време, каза д-р Хариш Мурджани, специалист по инфекциозни заболявания в Northwell Health, който не е замесен в случая в Орегон.

В сравнение със Средновековието, „хората трябва да поставят всичко в перспектива; това е различна ера“, каза той.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 4 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 5 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 5 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 5 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 5 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 5 часа