Категории: България

Президентът: Изпращането на войски на НАТО в Украйна означава глобален сблъсък и риск от ядрен конфликт

Реклама

Държавният глава на Република България Румен Радев публикува своя позиция, в която критикува изпращането на войски на НАТО в Украйна. Той призова за разум и балансиран подход. Ето и цялата му позиция:

„Изпращането на войски от държава членка на НАТО в Украйна, макар и на основата на двустранно споразумение, означава глобален сблъсък и неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт.

Продължава ескалацията на напрежение, а стратегията за постигане на победа на бойното поле в Украйна с военни средства не дава резултат, напротив. Броят на жертвите расте, разрушенията растат, задълбочава се опустошителната демографска криза в Украйна, повишава се рискът от глобален сблъсък, икономическите и социални проблеми не само в Русия и Украйна, а в цяла Европа и по света, стават все по-сериозни.

Следя с нескрита тревога срещата в Париж в контекста на изтичането на втората година от началото на войната на Русия в Украйна, на която започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави в Украйна. Стратегията на даване на още и още оръжие на Украйна явно не води до желания резултат и трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията, а в липсата на хора на бойното поле.

Вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, до риск от трета световна война и ядрен конфликт.

Призовавам българският министър-председател да даде повече разяснения за изложената от него готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България. Българското правителството трябва да си дава ясна сметка, че в тази ситуация са необходими балансирани решения и разумен подход. Украйна не може да бъде изоставена, защото това означава да бъде компрометирана вярата в собствените ни принципи и ценности, в международното право и в правото на всяка една страна да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. Но не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък“.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит празник, България:116 години независимост

На 22 септември честваме на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На 22…

преди 23 секунди

Навършват се 103 години от смъртта на Иван Вазов

Днес, на 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов. Сърцето на…

преди 4 минути

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Днес, на 22 септември православната църква почита Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона.…

преди 8 минути

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Облачността над североизточните райони и…

преди 2 часа

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 17 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 17 часа