Категории: Варна

Николай Танчев пред медия „Нова Варна“: Новото строителство не бива да уврежда околната среда

Реклама

Както ви съобщихме по-рано днес, много варненци се възмутиха от унищожаването на дървета, които бяха бутнати от багери на строителната площадка на новия спа комплекс на мястото на бившия Дом „Младост“ във Варна

Повече по темата можете да научите тук:

След случилото се, медия „Нова Варна“ потърси активния гражданин и председател на фондация “Гея” Николай Танчев за коментар по темата.

1. Според Вас честа практика ли е във Варна да се унищожават дървета заради строежи на сгради?

Във Варна е честа практика да се унищожават дървета заради строеж на улици и сгради, защото това за строителите е по-лесна практика, когато липсва институционален контрол и съответната отговорност.

Така множество дървета изчезват, а споменът за тях се запазва само по стари архитектурни планове и проектни визуализации на брокери за недвижими имоти.

Общинските служителите не показват адекватна компетенция да обслужват устойчиво градската зелена система.

– Фирмите за подрязване на дървета изпълняват дейностите по санитарна сеч безконтролно, независимо от мнението на специалисти по природосъобразно управление на дървесната растителност.

– Лицензираните фирми режат дървета по своя субективна преценка, без уведомителен режим.

– Няма конкретни изисквания, проекти и планове как да се режат дърветата. Извършват се сечи в градски условия според спорни представи на отявлено некомпетентни, немотивирани сътрудници на кметствата с ресор „Чистота“, т.е. те не са компетентни да обслужват градската зелена система.

Днес трябва включване в нормативната уредба на изисквания, които ще са превантивна мярка за защита на дърветата и зелената система при строително-ремонтните дейности. Общинските чиновници трябва да развият повече компетентност и отговорност за нуждите на градската околна среда.

Унищожаването на градската растителност е несъвместимо с обществените нужди и местните цели, заложени в Общия устройствен план, особено в съвремието ни, белязано от температурни рекорди и климатични промени.

Във Варна вече се наблюдава обособяване на топлинен остров, като температурите в града през лятото са с 2 С по-високи, отколкото извън Варна. Заради активното строителство напоследък градът загуби огромни открити пространства с растителност, които спомагат за превенция при обилни валежи и наводнения, а също така за един по- благоприятен микроклимат.

Съвременният местен свръхурбанизъм е в конфликт с националните цели за добра околна среда, а гражданите губим основното ни градско културно наследство – нашата дървесна растителност.

От фондация „Гея“ съдействаме на администрацията за повишаване на нейните компетенции за нуждите на градската растителност и за по-екосъобразно местно управление с визия Варна да се развива като модерен въглеродно неутрален европейски град чрез запазване на откритите пространства, обособяване на нови зелени места, интегриране на екологични решения за вертикално озеленяване, рационализиране на транспорта, паркирането, енергоефективността и енергийната независимост.

Опазването на градската растителност е належаща, възможна мярка за благоустройство и зависи от това местните управници да покажат отговорно отношението към градските дървета, откритите пространства и да спрат с безмилостното, унищожително, користно ликвидиране на нашата зелена система. Днес именно градското озеленяване оформя естетичния облик на Варна.

2. Запознат ли сте с технологията за преместване на дървета, на която преди сме ставали свидетели да се прилага във Варна? Дали все още се практикува?

Да, запознат съм с тази технология, като във Варна се ползва подходящ камион за пренасяне на дървета до 4 – 5 метра, защото кофата на този камион има капацитет да откъсне и премести коренова система с пръст до 3-4 кубика. Останалата част от кореновата система не може да се премести, а дългогодишните дървета имат доста по-голяма коренова система.

Затова старите т.н. „цели дървета“, които бяха преместени на новопостроеното кръгово кръстовище на бул. „Девня“ не оцеляха, понеже не бяха добре присадени, а също така най-вероятно не е било осигурено добро качество на почвите, където бяха засадени. Опитът ми по облагородяване на дървета след строително-ремонтни улични дейности показва прекомерно орязване на корените им и изхвърлени строителни отпадъци, там където трябва да има подновени и подхранващи растителността почви.

Днес Варна среща сериозни трудности в запазването на градската растителност. Градските дървета се състоят от корени, стволове, корони и те се нуждаят от тях, за да функционират, така както човек се нуждае от своята памет, добро настояще и надеждно бъдеще.

За жалост градските дървета са пример за местната работа „на парче“, без оглед на установените практики или адекватна визия за бъдещето. Дърветата на Варна днес се нуждаят от своята цялост и среда, за да ги има и нека им се позволи да правят нашата обща среда по-чиста, по-естествена, по-красива.

Благодарим на г-н Николай Танчев за интервюто!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 2 часа

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди 2 часа

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 2 часа

Честит празник, България:116 години независимост

На 22 септември честваме на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На 22…

преди 2 часа

Навършват се 103 години от смъртта на Иван Вазов

Днес, на 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов. Сърцето на…

преди 2 часа

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Днес, на 22 септември православната църква почита Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона.…

преди 2 часа