Категории: Варна

Христо Атанасов: Бюджетът на Варна е трудно изпълним без буфери

Реклама

Според зам.-председателя на Общински съвет – Варна Христо Атанасов, местният парламент не се справя добре. Според него това се дължи на голямата фрагментация на Общинския съвет и почти равния брой съветници в основните формации, което от своя страна води до липса на ясно изразено мнозинство или опозиция

Такова мнение изрази Христо Атанасов в интервю за Дарик. Атанасов подчерта, че ролята на председателя е основна, но не даде оценка за работата на Христо Димитров.

По време на последното заседание на ОбС така и не се стигна до разглеждане на бюджета на Варна за 2024-та година. За 29 февруари е насрочена нова сесия, на която евентуално той ще бъде обсъден и гласуван.

„Направиха се промени в последния момент, което даде повод на някои колеги процедурно да го забавят и той в крайна сметка да бъде бламиран. За това обаче не само съветниците имат вина, администрацията също допринесе да не се стигне изобщо до бюджета, защото на много от зададените към нея въпроси нямаше ясен отговор. Администрацията трябва да се подготвя за въпросите, които се задават в „Зала Пленарна“. От друга страна някои от колегите правиха предложения, които са в разрез с правилника и можеха да доведат до незаконосъобразни решения от страна на съвета.“

Като пример Атанасов даде предложенията за вкарване в бюджета на разходи, за които няма ясен приходоизточник.

„Който не се е занимавал с публични финанси, трудно може да разбере спецификата на общинския бюджет. В годините назад в бюджета на Варна винаги са оставяни буфери, които могат да бъдат използвани за допълнителни разходи, а в тазгодишния такива няма. Това може да се окаже проблем, тъй като много разходи бяха сведени до минимум, което може да доведе до неизпълнение на някои дейности и мероприятия“, обясни Атанасов, който е един от най-опитните съветници във Варна.

„Не е фатално, че бюджетът се бави, но е знаково за администрацията, която трябва да започне да работи по него“, коментира зам.-председателят на местния парламент.

„Не съм запознат да има конкретни икономически интереси в общинския съвет, по-скоро има конкретни искания на отделните политически формации, които са поели ангажимент към управлението“, каза още Христо Атанасов.

По думите му „Общината ще продължи да работи, дори и да не бъде приет бюджетът за тази година.“

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 4 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 4 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 4 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 6 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 7 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 7 часа