Категории: Свят

Микропластмасата – тихият убиец: Учени втрещиха всички, след като анализираха човешки плаценти

Реклама

Учени са анализирали тъканни проби от плацентата на 62 жени и са установили, че във всяка една от тях има микропластмаса. Тези резултати карат изследователите да се тревожат за потенциалните въздействия върху здравето на развиващите се фетуси.

В крайна сметка стана ясно, че най-често откритата пластмаса е полиетиленът, който се използва за производството на найлонови торбички и бутилки. Друго проучване пък разкрива наличието на микропластмаса във всички 17 изследвани човешки артерии и предполага, че частиците може да са свързани със запушване на кръвоносните съдове, съобщава The Guardian.

Наскоро бяха открити и микропластмаси в човешка кръв и кърма, което показва широко разпространено замърсяване на телата на хората.

Въздействието върху здравето все още не е известно, но е доказано, че микропластмасата причинява увреждане на човешките клетки в лабораторни условия. Частиците могат да се задържат в тъканите и да причинят възпаление, както правят частиците от замърсения въздух. Химикалите в пластмасите могат да причинят вреда.

Огромни количества пластмасови отпадъци се изхвърлят в околната среда и микропластмасата е замърсила цялата планета, от върха на връх Еверест до най-дълбоките океани. Известно е, че хората приемат малките частици чрез храната и водата, както и с вдишването им, и те са открити във фекалиите на бебета и възрастни.

Проф. Матю Кампен от Университета на Ню Мексико, САЩ, който ръководи изследването, казва: „Ако виждаме ефекти върху плацентите, тогава целият живот на бозайниците на тази планета може да бъде засегнат. Това не е добре.“

Той каза, че нарастващата концентрация на микропластмаси в човешката тъкан може да обясни озадачаващите увеличения на някои здравословни проблеми, включително възпалително заболяване на червата (IBD), рак на дебелото черво при хора под 50 години и намаляване на броя на сперматозоидите. Проучване от 2021 г. установи, че хората с IBD имат 50% повече микропластмаса в изпражненията си.

Кампен каза, че е дълбоко загрижен от нарастващото глобално производство на пластмаса, защото това означава, че проблемът с микропластмасата в околната среда „само се влошава“.

Изследването, публикувано в списанието Toxicological Sciences, открива микропластмаса във всички тествани проби от плацента, като концентрациите варират от 6,5 до 790 микрограма на грам тъкан. PVC и найлонът са най-разпространените открити пластмаси след полиетилена.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 10 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 10 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 11 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 11 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 11 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 11 часа