in

Има ръст на ранните записвания в курортите край Варна: Вдигат ли цените?

Кадър: Youtube/puh81

Регистриран е ръст на ранните записванията в курортите край Варна. Такива резултати отчитат хотелиери в района. Стана ясно, че предварителните резервации преди тазгодишния летен сезон са с до 30% повече спрямо същия период през 2023 година. Очакванията са това лято по Северното Черноморие да има повече туристи от Централна и Източна Европа. Голям интерес има от гости от Румъния и Полша

В хотел в курорта “Златни пясъци” ранните записвания са между 25 и 30%, но все още не са достигнати нивата преди пандемията от Ковид. Цената на предлагания туристически продукт също няма да е драстично завишена.

„Миналата година сме сключили договорите за този сезон, съвсем малко, с 1-2 евро сме вдигнали цената, защото той пазарът не може да я поеме. И ние искаме да продаваме скъпо, но не може. Не се получава. Затова се мъчим да контролираме колкото може разходите си и в същото време да не страда услугата“, сподели хотелиерът Стела Деянова пред БНТ.

Експертите смятат, че за поредна година войната в Украйна ще окаже неблагоприятно влияние на сезона у нас.

„Най-вече по отношение на германския пазар и това го казаха всички оператори, които работят в Германия. Каквото и да правим, колкото и реклама да правим на този пазар, хората са притеснени, насочват се повече към нашите конкурентни дестинации“, каза проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненска туристическа камара.

От бранша разчитат почиващите българи да предпочетат родното море за своята лятна почивка.

„Вярно е, че цените доста подскочиха на заведенията за хранене, особено тези туристи, които предпочитат индивидуално настаняване. Разходите и за тях се повишават, но да се надяваме, че българинът не се отказва от почивка и тази година също ще бъде основен сегмент на нашето Черноморие“, обясни проф. Стоян Маринов.

Хотелиерите настояват и за увеличение на полетите до летище Варна.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/