in

ООН предупреждава: Може да се стигне до по-широк конфликт в Близкия изток

Кадър: YouTube / Al Jazeera Balkans

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че войната в ивицата Газа между Израел и Хамас е „буре с барут“, което може да предизвика по-широк конфликт в Близкия изток. Според него е наложително да се вземат мерки, за да не се стигне до по-широк конфликт

„Войната в ивицата Газа вече породи опасно разпространение в съседните страни“,коментира Фолкер Турк в глобалната си актуализация пред Съвета на ООН по правата на човека.

„Дълбоко съм загрижен, че в това буре с барут всяка искра може да доведе до много по-широк пожар. Това би имало последици за всяка държава в Близкия изток и за много държави извън него“, смята Турк.

Той заяви, че припокриващите се извънредни ситуации правят много реален призрака на разпространение на конфликта, и посочи примери с Йемен и Ливан като места, където войната в Газа има по-широк ефект, съобщава БГНЕС.

„Военната ескалация в Южен Ливан между Израел, Хизбула и други въоръжени групировки е изключително тревожна“, каза Тюрк.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/