Категории: Свят

Рибите в цял свят се смаляват: Какво се случва?

Реклама

Ново проучване разкрива, че рибите в световен мащаб се смаляват заради изменението на климата, което води до затопляне на океаните и увреждане на микроорганизмите. Това е поредно вредно действие на глобалното затопляне.

По-топлата вода означава по-малък планктон – микроорганизмите, с които се хранят рибите. Те изплуват на повърхността. Това означава, че рибите получават по-малко хранителни вещества от това, което ядат, установиха изследователите, съобщава Дейли мейл.

Изследователи от Токийския университет анализираха индивидуалното тегло и общата биомаса на 13 вида риби, включително скумрия, аншоа и сардини, разглеждайки дългосрочни данни за шест рибни популации от четири вида между 1978 и 2018 г.

Данните за температурата на морската вода между 1982 г. и 2014 г. също бяха проучени, за да се види дали промените в повърхностните и подповърхностните слоеве на океана може да са оказали влияние.

Резултатите, публикувани в Fish and Fisheries, показват два периода на намалено телесно тегло на рибата, първо през 1980-те и отново през 2010-те.

Този първоначален спад на теглото първо се дължи на по-големия брой японски сардини, което увеличава конкуренцията с други видове за храна.

Допълнителен анализ обаче разкри, че ефектът от изменението на климата, затоплящ океана, изглежда е довел до по-голяма конкуренция за храна, тъй като по-хладната вода, богата на хранителни вещества, не може лесно да се издигне на повърхността.

Констатациите в Тихия океан подкрепят предишни изследвания в други части на света, които установиха, че трофейните риби, уловени в риболовни състезания, също стават по-малки и че по-малките видове риби също се увеличават на брой за сметка на по-големите.

Професор Шин-ичи Ито от университета в Токио каза: „С по-високи температури горният слой на океана става по-стратифициран и предишни изследвания показват, че по-големият планктон се заменя с по-малък планктон и по-малко хранителни желатинови видове, като медузи“.

Според професор Ито рибните запаси трябва да се управляват по различен начин от преди, като се има предвид нарастващото въздействие на предизвиканите от климата условия.

„Ситуацията с рибите е много по-тежка, отколкото преди десетилетия. Ако не можем да спрем глобалното затопляне, качеството на рибата може да се влоши. И така, трябва да предприемем действия, за да можем да се насладим на здравословен океан и вкусна риба“, обобщава професорът.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Как да подсилим имунната система преди зимата

Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е…

преди 6 часа

Учените с последни новини за COVID-19

Стана ясно, че международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS),…

преди 6 часа

Всички възрастни хора в България се готвят за голям празник

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 14 декември 1990 година Общото…

преди 6 часа

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 6 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 7 часа

Тeзи прекрасни имена празнуват имен ден в неделя

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 7 часа