in

Трус с магнитуд 5,3 по Рихтер разлюля две държави

Кадър: YouTube

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е регистрирано в Киргизстан. Това съобщи на ссвоя сайт Европейско-средиземноморският сеизмологичен център (EMSC)

По данни на центъра епицентърът на труса е бил на границата между Киргизстан и Казахстан, на 43 километра югоизточно от най-големия казахстански град Алмати и на 27 километра северно от курортния град Чолпон Ата, Киргизстан.

Земетресението не е усетено в столицата на Киргизстан Бишкек. По предварителни данни на киргизкото министерство на извънредните ситуации няма жертви и щети.

Институтът по сеизмология към Националната академия на науките на Киргизстан каза, че епицентърът на земетресението с магнитуд 5,4 е бил на 190 километра северно от Бишкек и на 35 километра северозападно от Алмати. Интензитетът на труса е бил около 3,5 в Бишкек и 4,5 в Алмати.

Заплахата от вторични трусове остава в Алмати след земетресението, каза Нурлан Атигаев, ръководител на отдела за извънредни ситуации в града. „Засега няма съобщения за жертви или щети“, добави той, съобщава ТАСС.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/