Категории: България

Готови ли сме за болестта Х?

Реклама

Стана ясно, че от СЗО подготвят нови правила за справяне с пандемии. Целта е до месец май 2024 г. да бъде прието споразумение от 194-те страни членки на Световната здравна организация. Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова говори за различните опасни заболявания, които са предизвикали пандемия по света, както и за болестта Х.

„Докато хората се бавехме с пандемията Ковид-19, светът на птиците и животните беше разтърсен от една много сериозна пандемия – птичи грип. Става въпрос за грипа H5N1, който за пръв път е идентифициран през 1996 г. в Китай във ферма за гъски, година по-късно предизвика голяма епидемия сред домашните птици в Хонгонг. 2005 година успява да се прехвърли в мигриращите птици и с тяхна помощ успява да се разпространи широко. Това, което се случи през 2020 г., бяха промени във вируса, което му позволи да се разпространи много по-бързо и много по-далеч. В края на 2022 година се насочи към Централна и Южна Америка. В момента чука на вратата на Антарктида“, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вирусологът обясни, че рискът за хората е изключително нисък. По нейни думи те могат да бъдат инфектирани много рядко – когато са в директен контакт със заразени животни, или в замърсени с вируса среда.

Проф. Александрова заяви, че този вирус е нанесъл много сериозни щети на птицевъдството и това е една от причините за повишената цена на яйцата.

Освен това, той може да предизвика много сериозна екологична криза, защото засегна над 320 птици, десетки видове бозайници, включително бозайници, мечки, лисици“, допълни проф. Александрова.

Ще има ли нова пандемия?

Вирусологът е на мнение, че въпросът за нова пандемия не е дали, а кога светът ще я посрещне.

„Тя няма да бъде нито първата, нито последната, както Ковид-19 беше нито първата, нито последната. Три са точките, които се подготвят като пандемично споразумение. Първата засяга равния достъп, така че всички ние да можем да споделим наличните тестове и ваксини. По време на Ковид-19 31% от хората по целия свят бяха без ваксини. Второто е свързано с укрепването на здравната система, защото тя трябва да бъде готова да поеме по-високи натоварвания, бяхме свидетели на много сериозни драми по време на Ковид-19, особено в началните вълни. Разбира се, целта е да се споделя информация за онези патогени, които имат потенциал да предизвикват големи огнища, да бъдат защитени медицинските работници и уязвимите групи. И третата група мерки са тези, които засягат сътрудничеството“, обясни проф. Радостина Александрова.

Болестта X

„Специалистите предположиха, че идващата пандемия може да бъде предизвикана от непознат до момента вирус, което се случи и със SARS-CoV-2. Няма драма, няма конспирация. Много е важно да опознаем, доколкото можем, тези непознати вируси“, смята вирусологът от БАН.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Проф. Кантарджиев коментира новия вариант на грипа

Новият вариант на грипа "Хес" не е по-опасен, по думите на проф. Тодор Кантарджиев. Той…

преди 38 минути

Експерт: Медът помага при настинка, грип и COVID-19

Имунологът Дария Карташева-Еберц обясни в своя скорошно интервю своите наблюдения за полезните свойства на меда.…

преди 54 минути

Според близки на починалата жена след побой в Перник: Счупено огледало е довело до конфликта

Както вече стана ясно, 56-годишна жена, която беше брутално пребита на 30 юли в Перник…

преди един час

Внимание: Очаква се засилен поток от прибиращите се от Гърция

Днес е последният ден от дългия уикенд, който се образува около Деня на независимостта. Най-голям…

преди един час

Ето колко трябва да ни плати работодателят ни ако работим на днешния почивен ден

Припомняме, че в случай, че официален празник, какъвто е 22 септември (Денят на независимостта на…

преди един час

Откритията продължават: Намериха и глава на статуя при разкопките в Големия канал на Хераклея Синтика

Археолозите от екипа на проф. Людмил Вагалински откриха глава на статуя в големия канал на…

преди 2 часа