Категории: Варна

Осъдиха рецидивист, ограбил момиче, прибиращо се от дискотека във Варна

Реклама

От пресцентъра на Окръжен съд – Варна съобщават за медия „Нова Варна“, че рецидивист на 34 години е осъден за грабеж на мобилен телефон. Престъплението е извършено на 27 юли 2023 година. Мъжът е ограбил момиче, което се е прибирало от дискотека, намираща се на Крайбрежната алея във Варна. Грабежът се е случил в района на сцена „Раковината“ в Морската градина 

Варненският окръжен съд призна за виновен 34-годишния Рашко Н. за извършване на грабеж в условията на опасен рецидив. Съобщава се, че престъплението е било придружено с употреба на сила.

На 27 юли миналата година, момиче се прибирало от дискотека на крайбрежната алея във Варна. В близост до сцена „Раковината“ в Морската градина била застигната от Рашко Н., който помолил за цигара. Жената му отговорила, че няма. В едната си ръка държала мобилен телефон, а в другата дамската си чанта. 34-годишният мъж продължил да моли за цигара още няколко пъти, докато в един момент момичето спряло и му казало да я остави на мира. Тогава Рашко Н. я блъснал с ръка, от което момичето залитнало и изтървало на земята вещите, които държало в ръце. Нападателят грабнал мобилния и́ телефон и банкнота. Общата стойност на откраднатите вещи е 618 лева. След извършения грабеж мъжът побягнал в посока Фестивален комплекс (ФК).

Рашко Н. е без образование, неграмотен, не работи и има криминално досие. Осъжданията му през 2022 и 2019 г. обуславят квалификацията на деянието опасен рецидив. Грабежът миналата година се е случил, след като мъжът е бил осъден на „лишаване от свобода“ два и повече пъти за умишлени престъпления и не са изтекли пет години от изтърпяването на предишните му присъди.

По искане на защитата на обвиняемия, Рашко Н., делото беше гледано при ускорена процедура. При тази процедура, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, размерът на наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с една трета.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд му наложи наказание „лишаване от свобода“ след редукцията за срок от 3 години и 6 месеца, което да изтърпи при първоначален „строг“ режим.

Присъдата може да бъде обжалвана в рамките на 15 дни, считано от днес.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Пиян мъж нападна и удари в лицето бременна украинка в центъра на Варна

Потърпевшата е 38-годишна бременна украинка, която изкарва парите си като уличен музикант. Вероятно повечето от…

преди 13 минути

Във Варна предстои най-голямата образователна конференция за SEL у нас

Морската столица ще е домакин на VI Национална конференция за социално-емоционално изучаване (SEL) „Учители на…

преди 22 минути

НИМХ обяви жълт код за валежи за Бургас: Ето къде по Черноморието вълнението на морето ще бъде 4 бала

НИМХ обяви жълт код за значителни валежи в южните райони на област Бургас за днес…

преди 24 минути

Днес спират тока на тези места във Варна и областта

На 20.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 35 минути

Значителна ще бъде облачността по Черноморието днес

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието облачността ще бъде значителна. Очаква се максималните температури…

преди 3 часа

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 16 часа