in ,

Във Варна раздават безплатно 25 000 дръвчета: Всеки може да вземе, колкото може да засади

Снимка: Pixabay

Във Варна ще раздават безплатни плодни, медоносни и паркови дръвчета. Дръвчетата ще се подаряват от 10.30 часа на 16 март (събота), на паркинга на хипермаркет на ул. „Атанас Москов“ 2 във Варна

Гората.бг ще подари 25 000 плодни, медоносни и паркови дръвчета на хората от Варна и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ.

Ще се подаряват плодни – кайсии, сливи (жълта афъзка), дюли, облачински вишни, ябълки (подложка), череша (махалебка, дива), орехи и паркови и медоносни липи, акации, явори, люляци, бряст и др.

Организаторите поясняват, че всеки може да получи 10, 20, 50 или колкото дръвчета пожелае и може да засади.

Хората ще получат инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Целта на организаторите е да направим Варна и региона по-зелени, красиви и чисти.

По този начин ще бъде помогнато и на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни.

Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 1,5 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите, кайсиите и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.