Категории: Свят

НАСА с нов ход: Праща „съобщение в бутилка“ в търсене на извънземни

Реклама

Стана ясно, че НАСА възнамерява да пусне „съобщение в бутилка“ до Юпитер по-късно тази година. Това ще се случи като част от мисията на НАСА да открие извънземен живот на луната на газовия гигант.

Космическият кораб Europa Clipper на агенцията ще излети към луната на Юпитер Европа от космическата станция Кенеди във Флорида през октомври, изпращайки постоянен поток от 2,6 милиона звукови вълни, произнасящи имена на хора, съобщава New York Post.

На Europa Clipper ще са нужни почти шест години, за да измине пътуването от 0,6 милиарда мили до луната на Юпитер – с очаквано време на пристигане през април 2030 г.

Космическият кораб ще обиколи Юпитер и ще направи 49 близки облитания на Европа,в търсене на убедителни доказателства, че под ледената му кора има океан с два пъти по-голям обем от всички океани на Земята взети заедно.

Мисията на космическия кораб е да определи дали луната има условия под своята ледена повърхност, които биха могли да поддържат живот и „да помогнат на учените да разберат по-добре астробиологичния потенциал за обитаеми светове извън нашата планета“.

Космическият кораб също ще бъде гравиран с ръкописното „Възхвала на мистерията: стихотворение за Европа“ на американската поетеса Ада Лемън, както и портрет на един от основателите на планетарната наука, Рон Грийли и препратка към радиочестотите, считани за правдоподобни за междузвездна комуникация.

Също така върху триъгълната плоча на космическия кораб ще бъде гравирано уравнението на Дрейк, математическата формула от 1961 г., създадена за оценка на възможността за намиране на напреднали цивилизации отвъд Земята.

Освен това, като символ на връзката между двете „водни планети“, Europa Clipper също ще съдържа гравирани вълни за думата „вода“ на 104 езика.

„Чинията съчетава най-доброто, което човечеството може да предложи във вселената – наука, технологии, образование, изкуство и математика. Посланието за връзка чрез вода, което е от съществено значение за всички форми на живот, каквито го познаваме, идеално илюстрира връзката на Земята с този мистериозен океански свят, който се каним да изследваме“, каза Глейз.

Мисията следва отблизо историческата традиция на НАСА за изпращане на вдъхновяващи послания в космоса, но е специално моделирана след Златната плоча на космическия кораб Voyager, който през 1977 г. излъчи две идентични грамофонни плочи, съдържащи звуци и изображения, избрани да представят многообразието на живота и културата на Земята в място за намиране на всички интелигентни извънземни. Мисията обаче все още е далече.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 9 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 10 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 10 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 10 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 10 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 10 часа