Категории: Любопитно

Ново проучване обясни защо се получават „гигантски водовъртежи“ в океаните

Реклама

Въпреки че Марс се намира на около 140 млн. мили от Земята, той влияе на океаните на планетата ни, задвижвайки „гигантски водовъртежи“, става ясно от проведено ново изследване. До тези заключения се стига след анализ на седименти, извлечени от дълбините на океаните.

По този начин учените поглеждат десетки милиони години назад в миналото на Земята, в стремежа си да разберат по-добре силата на дълбоководните течения. Изследването е публикувано в списанието Nature Communications.

Това, което учените откриват, ги изненада. Седиментите разкриват, че дълбоководните течения са преминавали през цикли на отслабване и укрепване в продължение на 2,4 милиона години.

Адриана Дуткевич, съавтор на изследването и седиментолог от университета в Сидни, каза, че учените не са очаквали да открият тези цикли и че има само един начин да ги обяснят: „Те са свързани с цикли във взаимодействията на Марс и Земята, които обикалят около Слънцето“, каза тя в изявление. Авторите казват, че това е първото проучване, което прави тези връзки.

Двете планети си влияят една на друга чрез феномен, наречен „резонанс“, който е, когато две орбитиращи тела прилагат гравитационен тласък и теглене едно върху друго – понякога описвано като вид хармонизиране между далечни планети. Това взаимодействие променя формата на техните орбити.

За Земята това взаимодействие с Марс означава периоди на повишена слънчева енергия – което означава по-топъл климат – и тези по-топли цикли корелират с по-енергични океански течения, установи докладът.

Въпреки че тези цикли от 2,4 милиона години влияят върху затоплянето и океанските течения на Земята, те са естествени климатични цикли и не са свързани с бързото глобално затопляне, което светът преживява днес, тъй като хората продължават да изгарят загряващи планетата изкопаеми горива, каза Дитмар Мюлер, професор по геофизика в университета в Сидни и съавтор на изследването.

Авторите описват тези течения като „гигантски водовъртежи“, които могат да достигнат дъното на дълбокия океан, ерозирайки морското дъно и причинявайки големи натрупвания на седименти, съобщава Си Ен Ен.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Значителна ще бъде облачността по Черноморието днес

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието облачността ще бъде значителна. Очаква се максималните температури…

преди един час

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 15 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 15 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 16 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 16 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 17 часа