Категории: Варна

Огнени момчета и момичета: “Палячи” преобразяват традицията на Сирни Заговезни в Аспарухово (ИНТЕРВЮ)

Реклама

През месец март, когато пролетта нежно подсказва своето наближаване, район Аспарухово ще се превърне в сцена на едно от най-очакваните и вълнуващи събития в народния календар – празника Сирни Заговезни. Под ярките звезди на мартенското небе, общността ще се събере в Аспаруховия парк, за да стане свидетел на едно незабравимо представление, благодарение на виртуозите от огнено и светлинно шоу “Палячи”.

В духа на празника на прошката, имахме удоволствието да разговаряме с Иван Ценков – основателят на “Палячи”, който разказа повече за историята на групата, тяхната страст към огъня и значението на предстоящото събитие. Цялото интервю можете да видите в края на статията.

Снимки предоставени от Палячи – Огнено и Светлинно шоу

“Името Палячи дойде по време на едно от моите пътувания, бях в Чехия и там открих доста сходности между езиците, това ме накара да се замисля върху звучността на някои думи… Палячи – хората, които палят. С времето станахме и голям екип”, споделя Ценков.

Огънят за тях е не просто елемент, а средство за създаване на изкуство, култура и себеизразяване. “Моята страст към огъня започна преди близо 20 години. Тогава се занимавах с исторически възстановки и по време на една тренировка, един колега излезе и започна да върти огън… Моментално знаех, че това е нещо, което искам да правя и оттогава общо взето целия ми живот минава с това изкуство.”, казва Ценков.

Снимки предоставени от Палячи – Огнено и Светлинно шоу

За вдъхновението зад техните представления Ценков разкрива: “Едно голямо вдъхновение за нас е нашето културно-историческо наследство, както и науката и въображението.”

Когато става дума за костюмите, “Палячи” също успяват да впечатлят. По негови думи костюмите са изработени специално за групата, от естествени материи. Това е важно не само за безопасността, но и за автентичността на представленията.

Освен за своето изкуство, Ценков и неговият екип от “Палячи” са удостоени с наградата “Икар” за 2024 година, което представлява огромно признание за техните усилия: “Това е нещо, което дори и в най-смелите си мечти не сме си позволявали… Носим тази награда с голяма гордост.”

Вълнението около празника Сирни Заговезни е огромно, а “Палячи” обещават невероятно шоу. “ Този празник носи много добра енергия – моментът, в който се смиряваме, искаме прошка от близки и познати, дори от непознати”, разкрива усмихнат Ценков.

За събитието Ценков разказва: “Правим събитието изцяло с наши средства и сили, с идеята да дарим това представление, тази топлина на хората, да ги съберем, да възродим усещането за общност”

Така, с вдъхновение от миналото и поглед към бъдещето, “Палячи” са готови да засияят в огнено представление, което обещава да се помни дълго.

Нека празникът на Сирни Заговезни бъде повод за събиране, радост и надежда, осветени от пламъците на традицията и творчеството на “Палячи”! Пожелаваме им още много вдъхновение и успехи.

Всеки, който има желание да се наслади на незабравимо огнено шоу, да се зареди с позитивна енергия в духа на празника, както и да прескочи заговезнишкия огън за здраве и благоденствие, може да посети Аспаруховия парк на 17 Март в 19:00 часа.

По интервюто работи: Зоя Георгиева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Спират тока във Варненско на всички тези адреси в първия работен ден

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди един час

Силни думи на Румен Радев за Независимостта на България

Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши…

преди един час

Какво ще бъде времето в първите дни на есента

В понеделник ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в котловините ще има…

преди един час

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 3 часа

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди 4 часа

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 4 часа