in ,

Коклюш има и във Варна: Какво трябва да знаем за болестта?

Колаж: "Нова Варна"

Според официалните данни се наблюдава драстичен скок на случаите на коклюш в България. Съобщава се, че от началото на 2024 година случаите да 10 пъти повече в сравнение със същия период през изминалата 2023 година.

Случаи на коклюш, познат още като магарешка кашлица, са засечени и във Варна. Д-р Каролина Златева заяви пред Радио Варна, че няколко човека са приети в Инфекциозна клиника с по-тежка патология.

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в огромна част от случаите болестта протича сравнително леко, особено при имунизирани деца. По тази причина трудно се поставя диагнозата.

При коклюш следва самото дете да бъде изолирано, а контактните лица да имат предвид, че могат да разпространят заболяването.

Коклюшът е остра респираторна инфекция, която протича с характерна конвулсивна кашлица. У нас, заболяването е характерно за деца в различна възраст. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis, слабо устойчива във външната среда – при стайна температура загива за около 30 мин.

Инкубационен период е средно 7-10 дни.

В началото на заболяването болният има лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която прераства в типична пароксизмална спастична (магарешка) кашлица. Оздравяване настъпва за около 4-6 седмици.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/