in

Коцев не е доволен от училищен директор и го привика. Законно било, но морално съмнително

Снимка: Благомир Коцев

Директорът на 1-ва Езикова гимназия е позволил за 2 месеца да се използва част от двора на училището срещу обезщетение. Ето какво написа:

По-рано тази седмица наредих поредна проверка на завзетия от частен собственик терен в двора на Първа езикова гимназия.
Тя установи как се е стигнало до това градът ни така да прелива от строителство, че то вече да нахлува в светините на учението, където растат децата ни.
През януари тази година, Община Варна издава План за безопасност и здраве (ПБЗ) на основание на споразумение между директора на гимназията и собственика на частния терен от ноември, 2023 г. Тогава директорът на Първа езикова гимназия се е съгласил с исканията на собственика и инвестиционното му намерение. Подписаното между тях споразумение става основание за издаване на ПБЗ от страна на Общината.
По този начин завземането на част от двора на гимназията в полза на строителя става правно издържано, макар и морално съмнително.
Част от двора се дава безвъзмездно на строителя, докато той не изгради изкопа на частната си сграда. А това засега изглежда, че ще отнеме поне 2 месеца.
Нищо от това не е съгласувано с Общината. Директорът е сключил споразумение без финансова полза за училището и без да се допита за мнението на местната власт.
Предстои ми разговор с него още днес, за да разберем дали това е цялата картина.
Междувременно общинската проверка на терен установи технически нарушения на строежа, за което е сезирана РДНСК.
Строителният хаос във Варна трябва да спре! И се надявам това да не е само мой приоритет, а на всички, от които зависи това!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/