in

Учени в САЩ алармират: Може да настане масова смърт около слънчевото затъмнение през април

Снимка: Pixabay

Учени предупреждават, че има възможност за скок в броя на фаталните автомобилни катастрофи, водещи до смърт, по време на предстоящото слънчево затъмнение през месец април. Изследователи от университета в Торонто твърдят, има над 1000 допълнителни смъртни случая на пътя в САЩ три дни преди и след слънчевото затъмнение през 2017 година.

Средната смъртност при автомобилни катастрофи в САЩ всеки ден е около 114, но те бяха пони 189 всеки ден през седмицата на слънчевото затъмнение преди четири години, съобщава Дейли мейл.

Затъмнението на 8 април ще накара повече от 3,7 милиона души да пътуват до един от 14-те щата, за да видят слънчевото затъмнение, включително Мейн, Кентъки, Айдахо, Мичиган, Пенсилвания и Тексас.

Тексас ще види най-много пътници, възлизащи на около 270 000 до приблизително един милион посетители, поради отличното си местоположение за гледане на затъмнението, докато Индиана ще посрещне между 131 000 и 522 000 души.

Според доклада общият повишен риск от трафика е сравним с този, наблюдаван на големи празници, включително Деня на благодарността, Деня на паметта и уикенда на 4 юли.

Общото слънчево излъчване настъпва, когато луната напълно блокира лицето на слънцето, превръщайки за кратко открито в тъмно през деня.

През 2017 година в часа преди космическото събитие броят на катастрофите се повиши над средния, но падна до под средното по време на затъмнението и след това се изстреля до шокиращите 50 процента над средното след това.

„Проблемът е в часовете около събитието, когато хората пътуват до мястото си на наблюдение и особено след това“, каза съавторът на доклада д-р Доналд Ределмайер, професор по медицина в университета в Торонто, пред Live Science.

Според изследователите не е вероятно увеличаването на фаталните катастрофи да се дължи на околната светлина, а по-скоро на увеличаването на хората на пътя.

Други потенциални фактори включват хора, които шофират по непознати пътища, превишена скорост, за да видят затъмнението навреме, разсейване по време на шофиране, когато се опитват да видят затъмнението, както и употреба на наркотици или алкохол от свързани празненства.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/