in

Абитуриенти в Бургас отбелязаха завършването си с колективно кръводаряване

Снимка: Facebook/УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

43 дванадесетокласници дадоха старт на кампания по кръводаряване в Бургас. Абитуриентите отбелязаха завършването си с колективно даряване на кръв. Инициативата на УМБАЛ-Бургас е под мотото „Това не си го правил“ и се провежда за шеста поредна година, като всяка следваща година в нея се включват все повече ученици

Кръводаряването е разрешено след навършване на пълнолетие, затова болницата провокира зрелостниците да започнат своя живот като възрастни с този благороден жест. Вече има училища, които не пропускат нито едно издание на „Това не си го правил“ – там кръводаряването от завършващите е традиция, припомнят от УМБАЛ – Бургас.

Първата гимназия, с която инициативата стартира тази година, е Професионалната гимназия по механотехника и електроника, съобщава бТВ.

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 г. Един дарител може да спаси живота на трима души. Боримир Байчев е само на 19 години, но вече дарява кръв за трети път.

За първи път е участвал в кампанията миналата година при дипломирането си, сега се връща отново като студент. “Правя го, защото знам, че много хора имат нужда”, каза момчето.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/