in

Има ли намаляване на улова на варненските рибари? Разговор с Полина Харасимова за човешката дейност и замърсяването в Черно море (ИНТЕРВЮ)

Снимка: Нова Варна

Имахме удоволствието да разговаряме с Полина Харасимова, от Север Експорт„, за да разберем повече за разнообразието на рибния пазар във Варна и как потребителите могат да се насладят на висококачествена морска храна.

В интервюто си за Нова Варна, Харасимова споделя своя богат опит и виждания относно риболовната индустрия.

Разнообразие от морски дарове

Попитана за наличните видове риба и рибни продукти на рибните борси във Варна, Харасимова обяснява: „Що се отнася до прясната риба от Черно море – имаме трицона. От Гърция пък получаваме ципура, лаврак, сьомга, а от България – пъстървата.“

Предпочитанията на потребителите

Когато става въпрос за най-търсените и продавани видове риба, тя посочва: „Най-търсена е прясната Черноморска риба, когато е налична. В противен случай, хората се насочват към заместителите.”

Влиянието на световните пазари

Относно световните пазарни тенденции и тяхното влияние върху цените, Харасимова споделя: „Сьомгата често варира в цена, докато другите видове риби запазват стабилност. Забелязваме тенденция към намаляване на цените на деликатесите, като например скаридите.“

Климатичните промени и човешкото влияние

Въпросът за изменението на климата и неговото влияние върху риболовната индустрия поражда сериозно обсъждане. „Има намаляване на улова в Черно море през годините. Въпреки това, считам, че човешката дейност и замърсяването оказват значително по-голямо въздействие върху морската среда в сравнение с климатичните промени,“ казва Харасимова.

Съвети за любителите на риба

Полина дава съвети на потребителите как да избират качествена риба: „За охладената риба търсете свеж вид и бистри очи. При замразените продукти внимавайте за глазурата, т.е. съдържанието на лед. Глазурата може значително да варира и да влияе на теглото на продукта след размразяване.“

Лични предпочитания

Въпреки че не разкрива конкретна любима рецепта, Харасимова споделя, че обича да експериментира с морска храна и предпочита да я приготвя задушена вместо пържена.

Заключение на разговора беше нашата благодарност към Харасимова, която с радост сподели своята страст и знания с нас, осветлявайки пътя на потребителите към по-качествена и вкусна морска храна.

По интервюто работи: Зоя Георгиева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/